Hlavní obsah

Waymo chce expandovat s autonomními vozy do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě je příležitost k experimentům s autonomní jízdou, říká šéf společnosti Waymo John Krafcik. Firma má zanedlouho spustit flotilu taxíků bez řidiče v USA pod vlastními logy. V Evropě by ale spíše vyhledala partnera zavedené značky.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace s technikou Waymo

Článek

Americká společnost Waymo, dceřiná firma koncernu Alphabet, zastřešující i internetového giganta Google, hovoří o expanzi do Evropy. Podle jejího generálního ředitele Johna Krafcika je v Evropě pro autonomní mobilitu prostor.

Firma tak strávila delší čas v Evropě zkoumáním místního legislativního prostředí. „Pro Waymo je v Evropě příležitost k experimentům s odlišnými formami produktů a možná i s odlišnou strategií vstupu na trh,” řekl Krafcik na kongresu Automotive News Europe v italském Turíně.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace s technikou pro autonomní jízdu společnosti Waymo

Waymo bude mít autopilotní taxislužbu pod vlastní značkou ve Phoenixu v Arizoně a v oblasti sanfranciského zálivu, a to prý v blízké budoucnosti. V Evropě by ale podle Krafcika firma spíš hledala nějakého partnera.

„Je fér říci, že značka Waymo by v Evropě nebyla tak silná, jako některé jiné, zavedené značky,” uvedl Krafcik jako důvod pro takový krok. Je to prý jedním z možných rozdílů ve strategiích pro vstup na trh.

Foto: Chrysler

Chrysler Pacifica pro Waymo

Waymo už partnery, kteří působí v Evropě, má, a sice koncerny Fiat Chrysler a Jaguar Land Rover. Ten první dodává vozy Chrysler Pacifica, ten druhý Jaguary I-Pace. Waymo do obou těchto modelů montuje svou techniku pro autonomní jízdu a testuje ji.

Krafcik také oznámil, že flotila testovacích vozů už „na autopilota” najezdila víc než 7 miliónů mil (11,27 miliónu kilometrů) po veřejných silnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám