Hlavní obsah

Výbuch vodíkové čerpací stanice v Norsku zastavil prodej aut s palivovými články

Právo, Novinky, fra, laz

V norském městě Sandvika vybuchla plnící stanice na vodík. Exploze sice nikoho nezranila, ale možná bude mít dalekosáhlé důsledky pro auta, která vodík tankují.

Foto: Toyota 2x

Vodík lze už vyrábět i z mořské vody. Plnění není nepodobné např. CNG.

Článek

V pondělí večer kolem šesté hodiny se v norském městě Sandvika u mostu Kjorbo ozval ohlušující výbuch. Byl tak silný, že jeho tlaková vlna dokázala vystřelit airbagy všem okolo stojícím autům. Právě vystřelené airbagy mají na svědomí jediná lehká zranění. Samotná čerpací stanice společnosti Uno-X byl v té době prázdná, takže nedošlo k žádným obětem na životech.

Přivolaní hasiči zápasili s ohněm další čtyři hodiny. Okolní silnice ale byly otevřeny až následující den ráno.

Následky tohoto výbuchu ale budou dost velké. V Norsku byly okamžitě uzavřeny další dvě stanice společnosti Uno-X a deset stanic společnosti Nel. Zároveň také automobilky Toyota a Hyundai s okamžitou platností na norském trhu pozastavily dodávky vozů s palivovými články. Nijak moc jich sice nejezdí, ale vypadá to, že jich minimálně nějakou dobu víc jezdit ani nebude.

"O incidentu na vodíkové čerpací stanici Kjørbo (HRS) v Norsku víme, nebyla hlášena žádná závažná zranění. Uno-X (provozovatel HRS) se rozhodl dočasně zastavit provoz všech vodíkových čerpacích stanic HRS v Norsku, dokud nebude mít více informací. Toyota Norsko dočasně pozastavila dodávky vozu Mirai, protože jeho tankování v současné době není v Norsku možné. Toyota Norsko zároveň podporuje každého majitele Mirai zapůjčením jiného náhradního vozidla, pokud to bude potřebovat," sdělila pro Novinky.cz automobilka Toyota.

Výbuch může pošramotit pověst celého systému vodíkových automobilů, kterým mnozí odborníci věří víc než elektromobilům. Důležité ovšem je, že všechny firmy se dušovaly, že vysoce explozivní vodík nemůže z nádrží uniknout a všechno je několikrát jištěno. Teď se čeká na vyšetření celé nehody, aby bylo zjištěno, jak je možné, že přes všechny jistící systémy mohl vodík vybuchnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám