Hlavní obsah

Volvo kvůli strachu z války proti Iráku čeká méně objednávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Hrozba války proti Iráku způsobila, že někteří zákazníci zaujali vyčkávací postoj a drží se zatím stranou. To přináší méně nových objednávek na nákladní vozy, prohlásil generální ředitel společnosti Volvo Leif Johansson v dnešním rozhovoru pro list Financial Times.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Podle Johanssona není na trhu žádná aktivita. Volvo, druhý největší výrobce nákladních vozů na světě, sice předkládá řadu nabídek, když však má dojít k objednávce, rozhodne se většina zákazníků čekat, jak se bude vyvíjet situace. Vývoj dále zhoršuje i slabá světová ekonomika.

Jak Johansson dodal, podle odhadů firmy by vývoj na americkém trhu měl být "stejný až zlepšující se". V letošním roce však Volvo čeká po předchozích dvou letech ztrát z operací v Severní Americe zisk. Dodávky na evropský trh mírně klesnou z loňských 210.000 vozů vlivem slabší poptávky ve Francii, Španělsku a Itálii.

Evropská komise nařídila společnosti Volvo, aby prodala podíl 45 procent v konkurenční Scanii. Volvo nyní zkoumá všechny možnosti prodeje. Centrem zájmu firmy se v poslední době stává Čína, kde se snaží podpořit svoji účast vytvářením společných podniků a dovozem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám