Hlavní obsah

Volkswagen ukázal futuristický sporťák, kterým chce dobýt Pikes Peak

Novinky, maž

Volkswagen se slavného závodu neúčastnil od roku 1987. Nyní chce zvítězit s elektrickým sporťákem, jehož tvary automobilka právě odhalila. Jsou hodně futuristické a běžný není ani pohon vozu – jedná se o elektromobil.

Foto: Volkswagen

Volkswagen I.D. R (2018)

Článek

Závodní prototyp s čistě elektrickým pohonem, s nímž se Volkswagen zúčastní v neděli 24. června 2018 závodu Pikes Peak International Hill Climb v Coloradu (USA), nese označení I.D. R Pikes Peak. Vozidlo vyvíjí oddělení Volkswagen Motorsport ve spolupráci s oddělením technického vývoje ve Wolfsburgu. O výkonu zatím automobilka mlčí a nepochlubila se ani dalšími technickými parametry.

Volkswagen bude o vítězství bojovat v rámci elektricky poháněných automobilů. Těch zatím v závodě nestartuje mnoho, letos ale svůj vůz přiveze kalifornská automobilka Faraday Future a hovoří se i o dalším americkém výrobci – Tesle. Ta mimochodem na Pikes Peak drží světový rekord mezi sériovými elektroauty – rekordní jízdu obstaral model SP90 D v roce 2016 (výsledný čas – 11:48).

Coloradský Pikes Peak je celosvětově nejznámější a pravděpodobně nejobtížnější závod do vrchu. Dříve šotolinová, dnes asfaltová silnice na vrchol měří 20 kilometrů a končí v nadmořské výšce 4300 metrů.

Na řidiče v závodu, který se jezdí od roku 1916, čeká celkem 156 zatáček. Závod „do oblak” se nedaleko města Colorado Springs v pohoří Rocky Mountain jezdí od roku 1916.

Foto: Volkswagen

Volkswagen I.D. R (2018)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám