Hlavní obsah

Volkswagen omladil transporter. Dodávka může být nacpaná moderní technikou

Právo, laz

Zatímco u takového multivanu může být termín dodávka až nadávkou, k transporteru to jako k pracovnímu nástroji přesně sedí. Právě užitková verze nyní následuje osobní variantu - taktéž dostala facelift.

Foto: Volkswagen 3x

Faceliftovaný Volkswagen Transporter.

Článek

Volkswagen, respektive jeho složka pro užitkové vozy, označuje facelift nového multivanu, caravelle, californie a nyní i transporteru číslovkou 6.1. Tedy s odkazem na to, že jde o vylepšenou šestou generaci středně velké dodávky. Právě nejvíce užitkově zaměřený z této řady, transporter, se modernizace dočkal formálně jako poslední.

Designově zaujme velká maska chladiče vetknutá mezi nové full LED světlomety. Nová grafika svítilen se pravděpodobně týká i zádě. Nabídka karosářských verzí zůstává široká. Na mnichovské výstavě Bauma je od 8. do 14. dubna k vidění jako výchozí van, kombi či pick-up, a to s jedním i dvěma páry dveří. V nabídce je nadále verze o dvou rozvorech náprav.

Foto: Volkswagen

Faceliftovaný Volkswagen Transporter

Díky elektromechanickému posilovači řízení, který nahradil hydraulickou verzi, mohl Volkswagen i do užitkové varianty vměstnat řadu jízdních asistentů, které právě do řízení zasahují. Transporter se umí vést v pruzích, reagovat na boční vítr nebo sám zaparkovat, třeba i s přívěsem. Sleduje i mrtvý úhel při couvání nebo dopravní značky omezující rychlost.

Uvnitř, stejně jako v multivanu, najdete novou přístrojovou desku a vestavěný infotainment nové generace připojený na internet a s větší obrazovkou. Motorem je vždy 2.0 TDI, již splňující normu Euro 6d-TEMP. K mání je ve verzích s 66, 81, 110 a 146 kW. Dvě nejvýkonnější verze budou za příplatek dostupné i s pohonem všech kol. Ve spolupráci s ABT pak bude v nabídce elektrická verze s výkonem 82 kW a s užitečným zatížením 1,2 tuny. Baterie s kapacitou až 77,6 kWh pak umožní dojezd „přes 400 kilometrů“ podle starší normy NEDC.

Foto: Volkswagen

Takto vypadal Transporter před faceliftem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám