Hlavní obsah

Volkswagen dostal řecký ostrov na hraní, má být modelovým příkladem ekologické mobility

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý řecký ostrov Astypalea se má podle Volkswagenu během sedmi let stát demonstrací klimaticky neutrální mobility. Německý koncern ve středu oznámil, že s řeckou vládou podepsal memorandum.

Foto: Volkswagen

Ostrov Astypalea v představách Volkswagenu

Článek

Automobilový koncern postaví na malém ostrově síť přibližně 230 dobíjecích stanic napojenou na obnovitelné zdroje, dosavadních 1500 automobilů se spalovacími motory chtějí Němci nahradit 1000 elektromobily. Pobídkami pro místní obyvatele, ale i díky sdílení automobilů či skútrů na elektrický pohon od Seatu.

Na projektu se přímo podílí i řecká vláda. „Relativně skromný ostrov nabízí dvě důležité výhody. Zaprvé můžeme úplně změnit energetický systém a nabídky mobility. Zadruhé můžeme sledovat, jak projekt mění komunitu. Z důvodu nákladů jsme vyloučili velké ostrovy jako Kréta nebo Rhodos,” říká ministr zahraničí Konstantinos Fragogiannis.

První jízda Volkswagenem ID.3: Budoucnost není temná

AutoMoto

„Kompletně zde transformujeme výrobu energie. Dnes je ostrov napájen čtyřmi naftovými generátory. Do dvou let tyto generátory deaktivujeme a nahradíme je větrnou a solární energií. Současně nainstalujeme baterie pro skladování energie a pokrytí zvýšené poptávky,” uvádí Fragogiannis s tím, že agregáty na ostrově ponechají delší dobu jako záložní řešení.

Astypalea je ostrov v jižním Egejském moři o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních. Žije zde přibližně 1300 obyvatel a za běžných podmínek mimo koronavirové obtíže jej každoročně navštíví přibližně 72 tisíc turistů. S tím musí počítat i nový projekt.

„Zvláštností tohoto ostrova je interakce velmi odlišných skupin zákazníků. Na jedné straně místní - na druhé straně tisíce turistů, kteří na ostrově stráví jen krátkou dobu. Jsme zvědaví na podobnosti a rozdíly mezi těmito dvěma skupinami,” uvádí Maik Stephan z vývojového oddělení Volkswagenu.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ostrov Astypalea

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám