Hlavní obsah

Více než 391 km/h. Hyper-GT od McLarenu pojede rychleji než legendární F1

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský McLaren potvrdil, že jeho chystané „Hyper-GT”, vyvíjené pod interním kódem BP23, bude jezdit rychleji než ikonické F1, které v roce 1992 jezdilo neuvěřitelných 391 km/h.

Foto: McLaren

McLaren BP23 (prototyp, 2017)

Článek

Reinkarnace automobilové ikony devadesátých let bude rovněž třímístná, přičemž řidič bude, stejně jako v F1, sedět uprostřed. Jak výkonný nový stroj bude, zatím McLaren neuvedl, podle loňských spekulací by měl mít motor o výkonu 671 kW (900 koní).

Potvrzené je, že půjde o hybrid, kombinující elektromotor a klasický spalovací agregát. A samozřejmě i to, že půjde o nejrychlejší McLaren historie. Aby to budoucí auto překonalo, musí jet více než 391 km/h.

Všech 106 kusů chystaného hypersportu od McLarenu už má svého majitele. Auto přijde na 47 miliónů korun (bez daně). Sériové provedení se ukáže ještě letos, patrně koncem roku.

McLaren F1 působil v roce 1992, kdy se začala prodávat produkční verze, jako zjevení. Zrychlení na 100 km/h za 3,5 sekundy a nejvyšší rychlost přes 390 km/h, to bylo na začátku 90. let něco neskutečného.

Supersport s hmotností pouhých 1138 kilogramů poháněl uprostřed umístěný atmosférický dvanáctiválec o výkonu 636 koní, kterých dosahoval v 7400 otáčkách. Upravený motor původem pocházel od BMW, v McLarenu F1 byl spojen s přímo řazenou šestistupňovou převodovkou.

Foto: McLaren

McLaren F1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám