Hlavní obsah

Vezete v autě malé dítě? V Itálii nyní zavedli povinný alarm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidičům, kteří vyrazí s malými dětmi v autě na italské silnice, přibyla tento týden další povinnost. Kdo poveze v autosedačce dítě mladší čtyř let, bude muset mít nainstalované zařízení, které ho upozorní v případě, že by dítě v autě zapomněl. Informoval o tom list La Repubblica.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud policisté při kontrole odhalí auto s dětským pasažérem bez povinného alarmu, mohou řidiči uložit pokutu od 81 do 326 eur (2000 až 8300 Kč).

Rodiče, prarodiče i další lidé, kteří s sebou v autosedačce povezou dítě mladší čtyř let, musejí mít alarm, který se automaticky spustí, když řidič opustí vůz bez dítěte. Bude moci být součástí autosedačky, vozidla, ale může být i nezávislý na obou z nich.

Pneumatiky nejsou všechno aneb Co s autem před zimou

AutoMoto

Splňovat ovšem bude muset to, že upozornění na zapomenuté dítě musí být viditelné nebo slyšitelné uvnitř i vně automobilu. Na trhu jsou podle listu La Repubblica k dispozici zařízení, která vysílají SMS zprávy či zprávy přes komunikační službu WhatsApp.

Na pořízení mechanismu italské ministerstvo dopravy přispěje řidičům částkou 30 eur (765 Kč). Pokud policisté někoho přistihnou s dítětem mladším čtyř let ve voze bez předepsaného zařízení, budou mu moci uložit nejen pokutu, ale i pět trestných bodů.

Škoda poodhaluje interiér nové Octavie, designové skici potvrzují nejen zvláštní volant

AutoMoto

Zatím není jasné, jak budou policisté přistupovat k cizincům, včetně českých turistů. „Aktuálně spolu s dalšími evropskými autokluby intenzivně komunikujeme s italskou stranou, abychom získali více informací,” sdělil na dotaz Novinek tiskový mluvčí ÚAMK s tím, že z logiky věci není šťastné požadovat alarm i po cizincích, kteří si jej nemají jak jednoduše pořídit.

Odkazuje se i na minulé případy, kdy se například povinné alkohol testery vázaly jen na francouzské motoristy, stejně jako hasičské přístroje na polské registrační značky.

Nové opatření italské ministerstvo dopravy přijalo v rychlosti v reakci na tragické případy, kdy rodiče nebo jiní rodinní příslušníci zapomněli dítě v horkém počasí v autě. Nemluvňata pak často na následky přehřátí zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám