Hlavní obsah

V USA jsou nejhorší kolony aut. Řidiči v nich stráví 50 hodin ročně

Nejhorší doprava na světě je v USA. Velmi levná auta, benzín i stále běžnější nutné vlastnictví auta zvyšuje zátěž silnic. V průměru prostojí Američané v kolonách 50 hodin za rok.

Foto: U.S. Department of Transportation

Americká dálnice

Článek

Sběr dat z dopravního systému má na starosti Inrix, který jednoduše propočítává jednotlivá zdržení v celých městech, státech i v celých USA. Výsledky ze systému pak ukazují, jak otřesná situace je. Těch 50 hodin je jen průměr pro celé Spojené státy.

Nejhorší města jsou na tom výrazně hůř. Třeba v Los Angeles si lidé prostojí v kolonách 81 hodin za rok, ve Washingtonu D.C pak 75 hodin. Následuje Huston (74 h), New York (73 h), Seattle (66 h), Boston (64 h), Chicago (60 h), Atlanta (59 h) a Honolulu (49 hodin).

Možná si říkáte, že jste před pár lety viděli jiné výsledky. Ano, třeba za rok 2014 byly nejhoršími městy s dopravou jednoznačně Istanbul, Mexico City, Rio de Janeiro nebo Moskva. Za rok 2015 ale na špičku poskočil Londýn a v desítce se objevuje hned pět amerických měst.

V kolonách 8 miliard hodin

Výsledek je nelichotivý pro USA proto, že ostatní země mají jen pár měst s ohromnými dopravními kolonami nebo třeba jen s hlavním městem a jinde v zemi je to v pořádku. Ovšem v USA stojíte na severozápadním, jihozápadním, jihovýchodním i severovýchodním pobřeží. Inrix propočítal, že Američané pročekají v kolonách na volnoběh neskutečných osm miliard hodin.

I proto se americké Ministerstvo dopravy rozhodlo vypsat soutěž Smart City Challenge, kde se soutěží o 40 miliónů dolarů. Města musí předložit co nejlepší návrh řešení pro novou konfiguraci městské dopravy, co nejvíce inovativní, funkční, zahrnující třeba sdílení vozidel… V červnu bude znám vítěz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám