Hlavní obsah

V Národním technickém muzeu jsou k vidění historická ferrari

Novinky, ČTK, maž

V Národním technickém muzeu (NTM) je možné prohlédnout si tři unikátní historická ferrari a jeden model z roku 2008. Výstava potrvá do neděle 28. května. Vozy slavné italské značky jinak muzeum nevystavuje.

Foto: ČTK

Ferrari v NTM

Článek

K vidění budou na Letné modely Ferrari 330 GT 2+2 (1966), velmi vzácné 275 GTC (1966), 400 Automatic (1976) a současné F430 Scuderia (2008).

„Naše sbírky jsou zaměřeny na dokumentaci toho, co má českou historii. Takže na ferrari, jehož historie se u nás začala psát až po roce 1989, si můžeme nechat zajít chuť. Proto máme radost z toho, že můžeme alespoň na krátkou dobu vystavit tyto vozy, které se jinak vymykají zaměření našich sbírek,” uvedl ředitel sekce dopravy muzea Arnošt Nemeškal.

Foto: ČTK

Ferrari F430 Scuderia

„Vůz 275 GTC je zvláštní zejména tím, že hned v roce 1966, kdy byl vyroben, vyhrál závod mistrovství světa na 1000 kilometrů na Nürburgringu," uvedl Robert Pergl, spoluorganizátor výstavy.

Za stejný vůz podle něj nedávno sběratel v aukci zaplatil tři milióny eur (zhruba 81 miliónů korun). Modelem 330 GT zase podle Pergla jezdil v šedesátých letech do práce sám zakladatel slavné automobilky Enzo Ferrari.

Z dopravního sálu NTM se auta přesunou na přehlídku veteránů na zámku Loučeň nedaleko Mladé Boleslavi. Čtvrtý ročník bude oslavovat 70. let od založení slavné značky. Na přehlídce budou k vidění desítky automobilů tohoto výrobce, některé z nich budou v Česku vystaveny poprvé. Jejich celková orientační cena je podle Pergla 1,8 miliardy korun.

Foto: ČTK

Vzácné Ferrari 275 GTC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám