Hlavní obsah

V Goodwoodu pojedou závoďáky bez řidiče

Novinky, fra

Festival rychlosti v Goodwoodu je takovou klasikou mezi milovníky aut. Ovšem to, co se tam ukáže tento rok, nemá obdoby. Je to jako rouhání. Pojedou tam totiž autonomní závodní vozy.

Roborace na festivalu rychlosti v GoodwooduVideo: Roborace

 
Článek

Goodwood je pro milovníky aut. Je místem pro ty, kteří milují vůni spáleného benzínu (a ti už museli několikrát překousnout, že auta bzučela a neměla spalovací motor), volant v ruce a pořádný výkon pod pedálem. Je to ostatně festival rychlosti. Letos se ale pojede i závod do vrchu, kde se představí elektromobily z Roborace, tedy ty, které jezdí závody aut bez řidiče.

Jedná se o jubilejní pětadvacátý ročník (12. - 15. července), takže jsme mohli očekávat, že se něco „nenormálního“ stane. Mnozí fanoušci to na internetu komentují jako nehoráznost, znesvěcení apod. Jenže slovy klasika: můžeme s tím nesouhlasit, můžeme s tím polemizovat, ale to je asi tak jediné, co s tím můžeme dělat. Automobilový svět se prostě tímhle směrem řítí. Zanedlouho nejspíš budeme muset jezdit v elektromobilech, protože nás k tomu prostě donutí emisní normy. A autonomní auta bez řidiče jsou také dalším důsledkem rozvoje umělé inteligence, kterou využíváme dnes a denně třeba ve svém mobilu.

A že by podívaná byla nezáživná? Tak toho se nebojíme. Auta jsou to opravdu výkonná. V každém kole je jeden motor s výkonem 153 kW, takže si dokážete představit, jaká je to střela. Ostatně nedávno jsme vám přinesli ukázku toho, jak se roboticky řízený vůz utkal s jiným stejným vozem, který ovšem řídil člověk. Jak to dopadlo? Podívejte se. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám