Hlavní obsah

V dražbě aut zesnulé hvězdy Rychle a Zběsile se prodalo i pět vzácných BMW

Během uplynulého víkendu prošla jednou z aukčních síní v USA většina z jedenadvacetikusové sbírky automobilů oblíbeného zesnulého herce a milovníka rychlé jízdy Paula Walkera. Prodaly se mimo jiné i velmi vzácné modely od BMW za miliony korun.

Foto: Barrett-Jackson’s Scottsdale Auction.

BMW E36 M3 ze sbírky Paula Walkera

Článek

Do aukce šlo konkrétně pět kusů vzácné série E36 M3 s názvem Lightweight, tedy odlehčené verze už tak lehkého obratného vozu, který se stal mezi benzínovými šílenci přímo legendou. Není tak divu, že se po nich doslova zaprášilo a kupci se nerozpakovali sáhnout hodně hluboko do svých kapes.

Změny u trojkového BMW. Zahazuje tříválec, dvoulitrový diesel byl elektrifikován

AutoMoto

Nejcennějším z pěti kusů byl ten s nájezdem pouhých 7 402 kilometrů a nový majitel za něj zaplatil neuvěřitelných 350 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 8 milionů korun. Druhý se prodal za trochu nižší cenu, konkrétně v přepočtu za 5,5 milionu s nájezdem 68 tisíc kilometrů.

Foto: Barrett-Jackson’s Scottsdale Auction.

BMW E36 M3 ze sbírky Paula Walkera

Za nimi následovaly další tři vozy s 22 286, 24 485 a 34 400 kilometrů. První jmenovaný kdosi zakoupil v přepočtu za bezmála 5 milionů korun, za další dva kupci vysázeli zhruba 4,5 milionu korun. Dohromady tedy sbírka BMW stála 27 milionů a sedm set tisíc korun.

Předpokládá se, že BMW vyrobilo mezi 120 až 126 exempláři lehké E36 M3. Všechny modely opustily továrnu s lakem Alpine White III a se speciální grafikou. Jeden z vozidel ve sbírce Paula Walkera ale grafiku neměl, což ho dělá ještě vzácnějším. Každé z aut mělo pod kapotou třílitrový řadový šestiválcový motor s výkonem 240 koňských sil a točivým momentem 305 Nm. Motor byl spojen s pětistupňovou manuální převodovkou, která posílala výkon na zadní nápravu.

Nadace Paula Walkera prodává auta z jeho sbírky. Lákavá jsou všechna

AutoMoto

Mimo vzácná BMW se ze sbírky prodal třeba i Nissan 370Z od firmy Fast Drive, konkrétně za 105 tisíc dolarů, tedy téměř 2,4 milionu korun.

Foto: Barrett-Jackson’s Scottsdale Auction.

Řadový šestiválec byl pro tuto verzi posílen.

Reklama

Související témata:

Související články

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám