Hlavní obsah

V Česku se bude rozšiřovat síť CNG stanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Vemex, která je jedním z hlavních alternativních dodavatelů plynu v tuzemsku, připravuje rozšíření sítě čerpacích stanic na stlačený zemní plyn (CNG) o zhruba deset plnicích zařízení během příštích dvou let.

Článek

Spotřeba CNG loni v ČR vzrostla o 24 procent na více než deset miliónů metrů krychlových. Podle odhadů České plynárenské unie se spotřeba CNG v Česku za dalších deset let zvýší na 800 miliónů metrů krychlových. Je však k nutná spolehlivá síť plnících stanic, která v tuzemsku stále zaostává za dalšími evropskými zeměmi. Nyní v Česku funguje kolem 35 plnících zařízení na CNG.

V oblasti CNG připravuje Vemex spolupráci s čerpacími stanicemi, kde plnící zařízení bude instalovat. Kromě veřejných CNG stanic chce Vemex budovat plnicí zařízení pro soukromé firmy. "CNG je pro nás významné, neboť přináší úspory v dopravě a také pomáhá ekologii. Chtěli bychom se v této oblasti stát jedním z lídrů," řekl zástupce Vemexu Hugo Kysilka.  V prodeji plynu Vemex ovládá necelou desetinu tuzemského trhu. Firma chce během dvou let v Česku rozšířit síť stanic o deset plnících zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám