Hlavní obsah

V bazarech je poprvé nejprodávanější Fabia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět se změnil poměr nejprodávanějších bazarových vozů. Z prvního místa byla sesazena Škoda Felicia a nahradila ji novější a modernější Škoda Fabia. Celkový poměr škodovek 50 % na prodejích ojetin se však nemění.

Článek

Nejprodávanějším ojetým vozem na českém trhu se stala Škoda Fabia. Ta nahradila téměř 10 let kralující felicii, kterou odsunula na druhé místo.

Prodeje fabií dlouhodobě rostly a doháněly starší felicie. V únoru poprvé prodal největší autobazar v ČR, AAA Auto Praha více fabií než felicií a jarní sezóna tento trend pravděpodobně ještě posílí. Trend je cítit již déle - v loňskému roce se zvýšil počet prodaných fabií dvojnásobně, zatímco felicií jen o 5 %.

Felicie je levnější, ale méně komfortní

Nejlevnější felicie lze nyní pořídit od 40 000 korun, fabie začínají na 110 000 Kč. "Měnící se poptávka nesouvisí jen s poklesem cen, ke kterému došlo koncem roku, ale především s vyššími požadavky motoristů, kteří jsou stále náročnější a fabia je pro ně standardem, " dodal Tomáš Lachout z AAA Auto.

Škodovky tvoří v bazarech až 50 % prodávaných vozů, jen felicie s fabiemi pokryjí 30 % celkového trhu. Dlouhodobě kralující felicie se vyráběly v letech 1994 až 2001 a v Česku se staly fenoménem.

Fabie se začaly vyrábět v roce 1999 a nyní přebírají pozici levného rodinného vozu. Technicky jsou navíc mnohem vyspělejší. V základní výbavě mají servo, airbag, disponují lepším podvozkem a jsou bezpečnější. Tato zpráva je pozitivní i v tom, že stáří automobilů je v České republice velmi vysoké - 17,36 roku [celá zpráva] - a tímto by se mohla tato nepříznivá statistika pomalu zvrátit.

I v nových vozech kraluje Fabia

Za rok 2005 v prodejích nových vozů také jasně kralovala Fabia. V součtu hatchbacku, sedanu a verze kombi, dokázala si z nabídky mladoboleslavského výrobce pro sebe ukrojit 62,12 % z celé produkce.

Za ní následuje nová Škoda Octavia (15,38 %), Octavia Combi (14,2 %), Superb (3,76 %), Octavia Tour (2,51 %) a Octavia Combi Tour (1,88 %).

Reklama

Související články

Vozový park v Česku zase zestárl

Situace s věkem automobilů v ČR je tristní. Průměrný věk vozového parku vzrostl za poslední rok z 16,58 na 17,36 roku. Ačkoli se počet vozidel v České...

Výběr článků

Načítám