Hlavní obsah

Trest za Dieselgate? Elektrifikovat Ameriku

Americké úřady vymyslely velmi zajímavý trest pro koncern Volkswagen v souvislosti s kauzou podvodů s emisemi, která je známá pod označením Dieselgate. Podnik má postavit elektrické dobíjecí stanice.

Foto: Volkswagen

Elektrický Volkswagen Golf

Článek

Tedy nebude to přímo Volkswagen, ale právě vzniklá dceřiná společnost s příznačným názvem Electrify America. Ta dostane od mateřské společnosti peníze, se kterými bude hospodařit, a postaví elektrické dobíjecí stanice v USA. A těch peněz nebude málo. Půjde v přepočtu o dvě miliardy korun.

Za tuto sumu bude postavena síť asi 500 dobíjecích stanic, z nichž 300 jich bude postaveno v obcích a dalších 200 pak na tazích přes USA. Ale také budou podpořeny další projekty, jako je sdílení automobilů nebo taxislužby v Kalifornii využívající elektrická vozidla, což je všechno zahrnuto v takzvaném projektu „Green City“.

Samozřejmě, že to není všechno, co musí Volkswagen platit. Částka, kterou za Dieselgate v USA zaplatí, dosahuje závratných 16,5 miliardy dolarů (413 miliard korun), v čemž je zahrnuta pokuta regulátorům i zpětný odkup vozidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám