Hlavní obsah

Toyota Yaris GRMN vs. Renault Clio R.S. 18: Naštvaná krabička proti černé šmouze

Novinky, Marek Bednář

Nevyšla na vás speciální edice GRMN malé Toyoty Yaris, ale chtěli byste nějakou neobyčejnou kapesní raketu? Na pomoc může přijít Renault, jehož Clio R.S. 18 si můžete objednat. A oproti yarisu ušetříte skoro dvě stě tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Kdo s koho?

Článek

Tahle auta jsem shodou náhod měl k testování v jeden termín, a o cliu R.S. 18 se Renault v tiskové zprávě vyjádřil, že to je limitovaná edice a že bude sběratelským artiklem. Může se měřit s divokou toyotou, rovněž dodávanou v limitované edici? [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18 vs. Toyota Yaris GRMN

Speciální Clio je kromě příčky v předním nárazníku úplně celé černé - včetně log a nápisů. Ta jediná žlutá věc na přídi má být odkazem na přední křídla formulí 1. A výfuk značky Akrapovič tu nepřimontoval žádný tuner, verze R.S. 18 ho dostala už při výrobě.

Jejím základem je Clio R.S. Trophy a technika se nezměnila. To znamená turbodmychadlem přeplňovanou šestnáctistovku o výkonu 220 koní, která spolupracuje se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou EDC; manuál si objednat nemůžete. Oproti tomu do yarisu GRMN si nemůžete objednat automatické řazení.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18

Jedním z největších plusů yarisu jsou sedačky - jsou naprosto špičkové. Vypadají dobře, jsou dost široké, ale ne příliš, dokonale drží trup i zadnici, a i když v nich sedím dvě hodiny, nemám sebemenší problém s nějakou bolestí či nepohodlím.

A clio? Okamžitě po nasednutí zjišťuji, že opěradlo je pro má záda příliš úzké, a v první zatáčce se dovídám, že boční vedení sedáku je k ničemu a to na opěradle má taky co dohánět. A že by nastupování bylo o něco snazší než do yarisu, mi nepřijde.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18

Obě tahle auta byla ovšem stvořena pro klikaté silničky, ne proto, abych se nimral v detailech interiéru. A obě je zvládají víc než perfektně. Yaris má o trochu kratší rozvor náprav - 2 510 mm oproti 2 589 mm u clia -, takže je o chloupek mrštnější a do oblouků se vrhá s větším nadšením.

Taky s ním ale musíte víc pracovat, aby nekousl. Je to možná poměrně velkým opotřebováním novinářského kousku, zejména pneumatiky a brzdy už měly své za sebou, ale yaris GRMN chce ruce, které vědí, co dělají.

V zatáčkách drží jako přibitý - dokud jedete pod plynem. Uvolněte ho a auto utáhne oblouk a odlehčí záď, a přitom vám začne tancovat pod rukama. Je to svým způsobem zábavné, ale nesmíte zpanikařit a šlápnout na brzdu.

Foto: Petr Horník, Právo

Toyota Yaris GRMN

Clio je oproti yarisu přeci jen o něco klidnější. Pro svou převodovku, která dokáže řadit rychle, působí jako rychlejší auto. Ve skutečnosti má navíc jen osm koní a je o 144 kg těžší, takže se nelze divit o chloupek horšímu času zrychlení na stovku.

Do zatáček se skládá trochu jinak, civilizovaněji; méně působí jako buldoček, kterému někdo odpírá klacek k ohryzávání. Ubrání plynu v zatáčce vám k utažení oblouku také pomůže a zadní náprava clia v takové chvíli působí jistěji.

Motorově nemůžou být rozdílnější

Snad největších rozdílů si ale všimnete v chování motorů obou aut. Oba jsou to přeplňované řadové čtyřválce, ale jeden má kompresor, druhý turbodmychadlo, které je dnes pod kapotou skoro každého auta. Každý motor táhne úplně jinak.

Zatímco v cliu se můžete vozit na vlně točivého momentu ve středních otáčkách a k červenému poli nemá moc smysl motor vytáčet, u yarisu je právě nutné motor točit a točit, abyste z něj dostali to nejlepší.

Foto: Petr Horník, Právo

Toyota Yaris GRMN

Jeho kompresor je něco jako zvýrazňovač pro lineární nástup výkonu, který řada fanoušků rychlých aut zbožňuje na atmosférických motorech - čím vyšší otáčky, tím větší výkon. A s „atmosférami” tu je ještě jedna podobnost - prodleva na sešlápnutí plynu téměř neexistuje.

Oproti tomu motor v cliu je jen další turbomotor, jehož poslední tisícovka otáček je tu jen do počtu. A když sešlápnete plynový pedál, prodleva v reakci motoru je značně větší - musíte čekat, než se roztočí turbodmychadlo.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18

Hloupá převodovka vs. absence tempomatu

Jak stojí i výše, clio R.S. 18 si nejde objednat s manuální převodovkou. A i když mi sedačky v tomhle autě opravdu nepasovaly, největším minusem je jeho převodovka. Když jedu v klidu po rovině, kvůli co nejnižší spotřebě automat řadí rychle co nejvyšší kvalt. Takže když přijde kopec, motor se začne dusit, než to převodovce dojde a ona podřadí, anebo to musím udělat sám. Stejně tak, když chci zrychlit.

Zkusil jsem ji tedy přepnout do sportovního režimu, ale to zase drží otáčky nepříjemně vysoko, a to i na ostrou jízdu. Ne, i když jsem v zatáčkách jel jako ďábel, na rozbité okresce opravdu nechci zrychlit ke 180 km/h, proto jsem plyn povolil, takže bych chtěl vyšší kvalt… Opravdu ne? Dobře, sahám po pádlu a řadím ho sám.

A když nastavíte tempomat na nějakou rychlost a chcete, aby vůz brzdil motorem? Smůla, opět co nejvyšší kvalt a číslo nastavené rychlosti jen bliká, aby vám dalo znát, že jedete rychleji. Takže beru za pádlo, řadím o dva kvalty níž a clio ochotně brzdí motorem. Ale jen pár vteřin, než zase o dvě rychlosti odřadí a začne na mě blikat.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18

V yarisu takový problém neexistuje. Ten se zase nabízel jen s manuálním šestikvaltem, u kterého neexistují žádné jízdní režimy, žádné změny mapování, prostě si řadíte, jak chcete, kdy chcete a co chcete.

Ovšem, taky tu není tempomat. Možná vám přijde jako hloupost chtít po takovémhle autě tempomat, ale když může mít automatické stěrače, navigaci a dvouzónovou klimatizaci, proč ne tempomat? A právě tohle - spolu s faktem, že se nikde nedozvíte teplotu či tlak oleje, na rozdíl od clia - vidím jako největší minus japonského soutěžícího.

Na celé čáře vítězí yaris. Nebo ne?

Z řádků výše to může vypadat, že clio R.S. 18, ač také specialitka, na kvality yarisu nemá šanci dosáhnout. Není to ale tak jednoduché. Po stránce zábavy za volantem je yaris lepší, ale ne zas o tolik, a pokud vám nebude vadit chování převodovky clia, bude to mezi kapesními raketami perfektní volba.

Foto: Petr Horník, Právo

Renault Clio R.S. 18 vs. Toyota Yaris GRMN

Ovšem, ne pro mě - stejně jako yaris. Clio bych si koupit nemohl kvůli převodovce a sedačkám, ale své vlastní peníze bych nedal ani za yaris GRMN. Totiž, Toyota za něj chtěla 850 tisíc korun, než ho vyprodala, a to je podle mého názoru příliš. Kdyby však stál okolo 670 tisíc jako černočerné clio...

Renault Clio R.S. 18
Motor:1 618 ccm, řadový zážehový čtyřválec, turbodmychadlo
Max. výkon:162 kW (220 k) při 6 050 ot./min
Max. točivý moment:280 N.m při 2 000 ot./min
Převodovka:šestistupňová dvouspojková
0-100 km/h:6,6 s
Nejvyšší rychlost:235 km/h
Průměrná spotřeba:5,9 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1 279 kg
Délka x šířka x výška:4 062 x 1 945 (včetně zrcátek) x 1 448 mm
Základní objem zavazadelníku:300 l
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:271 900 Kč (Clio Energy TCe 75)
Základní cena testované verze:666 900 Kč
Cena testovaného vozu:720 900 Kč
Toyota Yaris GRMN
Motor:1 798 ccm, řadový zážehový čtyřválec, kompresor
Max. výkon:156 kW (212 k) při 6 800 ot./min
Max. točivý moment:250 N.m při 4 800 ot./min
Převodovka:šestistupňová manuální
0-100 km/h:6,4 s
Nejvyšší rychlost:230 km/h
Průměrná spotřeba:7,5 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1 135 kg
Délka x šířka x výška:3 945 x 1 695 x 1 510 mm
Základní objem zavazadelníku:286 l
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:282 900 Kč (Yaris 1,0 VVT-i 5M/T)
Základní cena testované verze/cena testovaného vozu:850 000 Kč (již není možno koupit)

Anketa

Kterou z těchto kapesních raket byste radši parkovali ve své garáži?
Toyotu Yaris GRMN
42 %
Renault Clio R.S. 18
36,2 %
Obě dvě
0,7 %
Ani jednu
21,1 %
Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Kompresor nebo turbodmychadlo?

Většina motorů v osobních autech je dnes přeplňovaná - to znamená, že je do válce natlačeno více vzduchu, než je jeho kapacita. Drtivá většina přeplňovaných motorů ale má turbodmychadlo - jedno či více -, neboť to je poháněno energií výfukových plynů, která by jinak bez užitku vylétla výfukem.

Toto řešení je efektivnější z hlediska spotřeby paliva, alespoň dokud jedete zvolna, a proto se dnes využívá tak hojně. Jenže má nevýhodu - po sešlápnutí plynu trvá, než se turbodmychadlo roztočí, takže motor začíná táhnout s prodlevou. Této prodlevě se říká turbolag.

Kompresor také stlačuje vzduch, ovšem místo výfukových plynů je poháněn řemenem, stejně jako např. alternátor. To znamená, že jeho reakce na sešlápnutí plynu je podstatně rychlejší. Bere ovšem energii motoru, což znamená vyšší spotřebu paliva, a proto ho v běžných autech vidíme jen vzácně.

Reklama

Výběr článků

Načítám