Hlavní obsah

Toyota svolává v USA do servisů další milión vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. svolává ve Spojených státech do servisů dalších 1,09 miliónu vozů kvůli možným problémům s plynovým pedálem a podlahou. V poslední době Toyota kvůli stejnému problému svolala do servisů již 4,26 miliónu vozů a pozastavila prodej a výrobu osmi modelů osobních a užitkových automobilů v Severní Americe.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejnověji se opravy týkají pěti modelů - Highlander, Corolla, Venza, Matrix a Pontiac Vibe - vyrobených v letech 2009 až 2010, u Highlanderu i modelů z roku 2008. Současné svolání aut k opravě je pro automobilku nejrozsáhlejší akcí tohoto druhu na americkém trhu.

Ke stažení vozů k opravě přimělo firmu riziko uvolnění podlahové krytiny, která pak může stlačit pedál plynu a způsobit nečekané zrychlení. Podle analytiků zatím není přesně jasné, jak tento problém ovlivní hospodaření společnosti, určitě však bude mít na zisk negativní vliv. Tyto akce rovněž poškozují pověst Toyoty jako výrobce bezpečných a kvalitních aut v době, kdy je prodej osobních vozů ve Spojených státech slabý kvůli hospodářské krizi.

Nové stažení vozů přichází den poté, co Toyota oznámila pozastavení prodeje a výroby osmi modelů osobních a užitkových automobilů v Severní Americe. Jde právě o modely, které byly svolány k bezplatným opravám kvůli možné závadě u plynového pedálu. Spojené státy jsou pro Toyotu největším trhem.

Automobilka v noci na čtvrtek rovněž uvedla, že s firmou CTS, která dodává pedály do problémových vozů, pracuje na konstrukčních změnách. CTS již podle nich učinila změny, které by měly problémy odstranit a nyní se tyto změny testují, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám