Hlavní obsah

Toyota se chystá na Měsíc, názvem své vesmírné novinky se inspirovala u legendárního SUV

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota představuje svůj lunární vůz, pro jehož název nemusela chodit daleko. Lunar Cruiser, tedy Měsíční křižník, odkazuje na SUV Land Cruiser.

Foto: Toyota

Toyota Lunar Cruiser

Článek

Japonská automobilka na projektu spolupracuje s domácí kosmickou agenturou JAXA. Dohodu o společném vývoji průzkumného vozidla podepsaly JAXA a Toyota loni v červnu, hotový produkt by se měl představit po roce 2025.

Jedná se o průzkumné vozidlo poháněné palivovými články. Díky přetlakové kabině slouží pro lidskou posádku. Na vnějším designu si nelze nevšimnout kulatých světlometů a imitace masky, která nápadně připomíná původní Land Cruiser.

Foto: Profimedia.cz

Toyota Land Cruiser z roku 1964

Foto: Toyota

Toyota Lunar Cruiser

Vozidlo má být 6 metrů dlouhé, 5,2 metru široké a 3,8 metru vysoké. Poskytne celkový obytný prostor 13 metrů krychlových, což umožní ubytování dvou osob, v nouzových případech pak poskytne zázemí až čtyřem pasažérům. Jeho dojezd je díky vodíkovým palivovým článkům až 10 000 km.

Toyota Land Cruiser prošla modernizací, je silnější i úspornější

AutoMoto

V současné době se práce podle Toyoty soustředí na simulace výkonnosti a vlastností odvodu tepla během jízdy, výroby a vyhodnocení prototypů pneumatik. Pro vhodné uspořádání kabiny křižníku a jejího vybavení automobilka s kosmickými experty pracuje i s rozšířenou realitou a miniaturami.

Foto: Toyota

Toyota Lunar Cruiser

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám