Hlavní obsah

Toyota představila otevřenou Supru, ovšem jen jako koncept

Novinky, Marek Bednář

Americká divize automobilky Toyota stvořila supru s karoserií targa, tedy s odnímatelnými střešními panely, aby si řidič mohl připadat skoro jako v kabrioletu. Sériová výroba je nicméně velmi nepravděpodobná.

Foto: Toyota

Toyota GR Supra Sport Top

Článek

Zatímco u minulé generace, která Toyotu Supra tak proslavila, byla karoserie typu targa s odnímatelným střešním panelem normou, současná pátá generace tohoto sporťáku je výhradně kupé s pevnou střechou. Někteří fanoušci z toho nejsou nadšeni – a právě pro ně představila americká divize automobilky verzi s názvem Sport Top.

Foto: Toyota

Toyota GR Supra Sport Top

Proces výroby ovšem nesestával jen z práce s úhlovou bruskou na horním konci auta. Ztráta pevné střechy si vyžádala vyztužení spodku i boků karoserie, aby byla zachována torzní tuhost vozu. Nakolik se to povedlo, automobilka přesně nespecifikovala.

Odnímatelná střecha se skládá ze dvou samostatných panelů, které se sundávají a nasazují ručně. Kromě nich si všimněte také upravených nárazníků, ohromného difuzoru pod tím zadním a výfuku, který nově končí vprostřed zádě. Nová jsou také zadní světla a výdechy za předními koly; zda jsou falešné, jako osm jiných otvorů na karoserii supry, či funkční, můžeme jen spekulovat.

Foto: Toyota

Toyota GR Supra Sport Top

Na závěr smutná zpráva – vůz vznikl jako koncept pro tuningovou autoshow SEMA 2020, která se ovšem kvůli koronaviru nekonala fyzicky, nýbrž virtuálně. To znamená, že jeho šance na sériovou výrobu jsou mizivé, třebaže by si své zákazníky nejspíš našel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám