Hlavní obsah

Tisíce lidí si rezervovaly příslušenství k vozu od Tesly, který není v prodeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nutno uznat, že obytná vložka CyberLandr vypadá jako docela zajímavé příslušenství i s cenou přes milion korun. Ovšem zatím existuje jen virtuálně a ani auto, pro které vznikla, Tesla Cybertruck, zatím není na silnicích. Přesto si ji rezervovaly dva tisíce lidí.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Článek

Že má automobilka Tesla obří dav fanoušků, schopných předobjednat si v podstatě cokoliv, víme už dlouho. Přede dvěma lety představený pick-up Cybertruck to opět ukázal – spousta lidí ho má objednaný, ačkoli viděli jen koncept.

Někteří z těchto lidí si jsou patrně ochotní objednat i příslušenství pro auto, o kterém nevědí, jak bude nakonec na silnici vypadat. A navíc nijak levné. Ukazuje to čerstvá zpráva od firmy Stream It, která na svém facebookovém profilu vydala prohlášení, že nasbírala sto milionů dolarů (2,25 miliardy korun) v předobjednávkách na svůj obytný box na korbu cybertrucku, nazvaný CyberLandr.

Samozřejmě je to trochu marketing. Firma nemá na účtu 100 milionů dolarů od zákazníků, nýbrž nasbírala 2000 předobjednávek spojených se zálohou ve výši od 100 do 5000 dolarů (cca 2,3–113 tisíc korun). Přesto tím říká, že dva tisíce lidí si rezervovali věc, která nejenže ještě nebyla vyrobena – obrázky ukazují jen ilustrace cyberlandru –, ale ani auto, do nějž ta věc má pasovat, nebylo vyrobeno, a dokonce ho ještě nikdo ani neviděl v produkční formě.

Ono příslušenství navíc není zrovna levné, má se prodávat za 49 995 dolarů, tedy 1,13 milionu korun. A když někdo investuje do rezervace pět tisíc dolarů zálohy, asi to nedělá jen tak z legrace. Přitom stále neví třeba to, jestli se pohodlně vejde na postel se svou drahou polovičkou.

Nutno ovšem dodat, že idea cyberlandru není vůbec špatná, a i tu cenu hodně přes milion korun v tom člověk vidí. Je to elektricky výsuvná obytná vložka na korbu cybertrucku, která se umí kompletně schovat pod roletu korby konceptu.

Uvnitř je místo pro dvě osoby, rozkládací a nastavitelné stolečky, dřez, indukční vařič a lednička, a dokonce i malá koupelna s toaletou. Postel se vytváří z dvojice židlí, o zábavu se může postarat 32” televize, na střeše jsou poměrně velké solární panely pro dobíjení energie a místo záclonek tu jsou elektrochromaticky stmívací okna.

Některé prvky jsou ovšem trochu sci-fi. Třeba onen vařič má být neviditelný – doufáme, že ne úplně, aby člověk věděl aspoň kam postavit kastrol. A baterie u dřezu zná čtyři způsoby, jak pustit vodu – pákou, senzorem pohybu, hlasem nebo aplikací v telefonu. Tou se ostatně ovládá celá vložka včetně vysouvání z korby.

Co zatím není známo, je např. zásoba vody, umístění nádrží nebo to, zda ohromné solární panely na střeše napájejí jen baterii obytné vložky nebo jestli je elektrosoustava cyberlandru nějak spojená s trakční baterií cybertrucku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám