Hlavní obsah

Tesla se připravuje na invazi do Číny

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobily Tesla by měly mít největší odbytiště v Číně. Takový je plán a pravděpodobně je i správný. A tak firma už zakoupila pozemek na stavbu nové obří továrny, tentokrát u Šanghaje.

Foto: Tesla Motors

Gigatovárna Tesly v Nevadě je stále ve výstavbě. Foto z ledna 2017

Článek

Čínský automobilový trh je stále nejrychleji rostoucí na světě, a pokud budeme mluvit o trhu s elektromobily, pak mu žádný jiný nekouká ani na paty. Jen startupů na elektrická vozidla má Čína skoro 500.

Do takto rozvinutého trhu chce Tesla začít napřímo dodávat své automobily – bez dovozních cel a rychle z vlastní továrny. Ta vyroste nedaleko Šanghaje na pozemku o rozloze 864 885 čtverečních metrů, který byl nedávno vydražen v přepočtu za 3 miliardy korun.

Tesla nyní podepsala s představiteli Šanghaje smlouvu o stavbě továrny. Do ní investuje dalších 44 miliard korun. Až bude dostavěna, měla by na plný výkon produkovat až 500 000 vozidel ročně.

I kvůli této investici byly odloženy plány na stavbu továrny v Evropě. Sice nebyly stopnuty, ale rozhodování bylo natolik protaženo, že zatím nebyla ani vybrána lokalita. Navíc Tesla plánuje ještě jednu velkou akvizici v Asii, konkrétně v Indii. Uvidíme, na co bude mít firma peníze, když se nyní potýká s finančními problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám