Hlavní obsah

Tesla Model S má rekordní čas na Nordschleife, slaví Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrický sedan Tesla Model S ve verzi Plaid zajel nejrychlejší čas mezi elektromobily na severní smyčce Nürburgringu, slavné Nordschleife.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid

Článek

Podle zakladatele značky Elona Muska, který zveřejnil údaje na svém twitterovém účtu, zajel vůz okruh Nordschleife o délce 20,6 kilometru za 7 minut a 30,909 sekund, tedy o 12 sekund rychleji než předchozí rekordní kolo stanovené Porsche Taycan Turbo v roce 2019. Průměrná rychlost Tesly byla 166 km/h.

Podle Muska rekordní čas zajel zcela sériový, neupravený vůz. Automobilka ale chystá i pokusy s aerodynamicky upraveným kusem, který by časomíru měl stlačit ještě více, i když už to na oficiálně uznatelný rekord mezi sériovými automobily nebude.

Pro srovnání, rekord mezi všemi sériovými vozy – i mimo elektromobily – drží Porsche 911 GT2 RS MR s časem 6:38.835.

Porsche stanovilo rekord produkčních aut na Nordschleife

AutoMoto

Verze Plaid dorazila v rámci letošní modernizace vozu, který na trhu zůstává už od roku 2012. Původně jej měl doplnit i ještě silnější Plaid+, ovšem Musk v červnu oznámil, že „není nutný, protože už Plaid je dobrý.“

Model S Plaid má tři elektromotory a systémový výkon 761 kW, 1020 koní. Zrychlení z 0 na 100 km/h pak zabere jen 2,1 sekundy a maximální rychlost činí 320 km/h. Dojezd má přitom podle automobilky čítat 628 kilometrů. Na českém trhu je k mání od 3,3 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám