Hlavní obsah

Tahle dodávka se prodává nová už 25 let a do důchodu se nechystá

Chcete nové auto ze staré školy? Americký Chevrolet Express se prodává bez zásadních změn už 25 let, což je hodně i na svět dodávek. Přesto se do důchodu nechystá - dostal novou 6,6l V8.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Express

Článek

Když se jedno auto vyrábí víc než deset let bez generační obměny, jen s dílčími modernizacemi, mezi odbornou veřejností to zdvihá obočí. Např. Fiat nedávno představil zcela novou elektrickou pětistovku, ale tu konvenční bude vyrábět stále bez větších změn oproti tomu, jak byla představená v roce 2007.

Foto: Chevrolet

Na boku můžou být křídlové nebo posuvné dveře.

Oproti Chevroletu Express je však pětistovka stále mládě, neboť tato americká dodávka se vyrábí bez větších změn - nepočítáme-li design - od roku 1995, tedy pětadvacet let. To je neobvyklé i mezi dodávkami, kde je životní cyklus běžně zhruba 13-15letý. Samozřejmě, s výjimkou „buchanky”, která je na světě už víc než půlstoletí.

Na ruské buchance se nic nezměnilo 54 let. Řídit ji je fascinující

Testy

Přesto se Express nechystá do důchodu a pro letošní rok dostal nový motor, a to větší, než míval - místo šestilitrového benzínového osmiválce je tu nově 6,6 V8 o výkonu 406 koní a 629 N.m. Dosavadní šestilitr měl 345 koní.

Foto: Chevrolet

Express má motor vpředu a pohon zadních kol.

Nový motor má být k mání od modelového roku 2021. V současné nabídce Expressu a jeho dvojčete GMC Savana je základním motorem 4,3l V6 o 280 koních a 404 N.m a k mání je také 2,8l vznětový čtyřválec o 183 koních a 500 N.m. Zda v nabídce zůstanou oba, zatím nebylo oznámeno.

Přestože je Chevrolet Express konstrukčně vážně starou dodávkou, neprodává se v malých číslech. Za rok 2019 se jich v USA, Kanadě a Mexiku prodalo dohromady něco přes 80 tisíc. Dvojče GMC Savana si vybralo zhruba 24 tisíc zákazníků. Základní cena obou verzí shodně je 33 095 dolarů, tedy cca 737 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám