Hlavní obsah

Světový automobilový trh podle VDA napřesrok stoupne o čtyři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej osobních automobilů napřesrok stoupne o čtyři procenta na 68 miliónů vozů z předpokládaných 65,4 miliónu v letošním roce. K růstu přispěje silná poptávka ve Spojených státech. Předpověděl to německý svaz automobilového průmyslu (VDA).

Článek

Prodej ve Spojených státech by se měl podle prognózy VDA v příštím roce zvýšit o pět procent na 13,4 miliónu vozů. "Vliv vysoké nezaměstnanosti a obtížných podmínek na realitním trhu na tamní poptávku po automobilech je zjevně menší, než se mnozí odborníci domnívali," uvedl prezident VDA Matthias Wissmann.

V Německu očekává VDA v příštím roce stagnaci prodeje na zhruba 3,1 miliónu vozů. V jižní Evropě, která se potýká se slabým hospodářským růstem a úspornými opatřeními pramenícími z dluhových problémů, poptávka po automobilech podle svazu pravděpodobně klesne, napsala agentura Reuters.

Wissmann rovněž předpověděl, že celosvětový prodej těžkých nákladních automobilů v příštím roce stoupne o sedm procent na 3,3 milionu vozů zejména díky poptávce v Japonsku, Rusku a Spojených státech.

VDA je optimistická

VDA předpokládá, že produkce osobních automobilů v Německu se v letošním roce zvýší o sedm procent na rekordních více než 5,9 miliónu vozů. V příštím roce však počítá s její stagnací. Produkce německých automobilek v zahraničí by nicméně měla pokračovat v růstu. "Budou otevřeny nové továrny, rozšířeny kapacity. Mimo Německo je nejvýznamnější výrobní lokací našich automobilek Čína," uvedl Wissmann.

Německý automobilový sektor včetně dodavatelů v současnosti podle údajů VDA zaměstnává 730 000 lidí. To je o 23 600 lidí více než před rokem. V příštím roce by měl počet zaměstnanců podle Wissmanna zůstat bez výraznějších změn.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. V zemi působí několik významných automobilek, včetně největšího evropského výrobce osobních vozů Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám