Hlavní obsah

Subaru odhalilo nové legacy, do kabiny dostalo velký tablet

Na fotografiích tohle legacy nevypadá jako nové auto, tomu současnému je snad až na přední světla opravdu hodně podobné. Pod slupkou to však je zcela nový vůz a sází zejména na asistenční technologie. Představil se na autosalonu v Chicagu.

Foto: Subaru 4x

Nové Subaru Legacy.

Článek

Stran zevnějšku nového legacy řekla upoutávková fotografie, zveřejněná před několika dny, téměř všechno podstatné – novinka má jiná přední světla a zrcátka a to je z hlavních změn všechno. Nespravuj, co není rozbité, byl možná přístup designérů, a o trošku moderněji vůz přece jen vypadá.

Uvnitř však nezůstal kámen na kameni. V podstatě celou středovou konzoli nahradil jeden velký displej o úhlopříčce 11,6”. Japonci jsou si ale možná vědomi, že tohle řešení je pro některé funkce vozu nešťastné, a přidali dva knoflíky pro hlasitost a ladění a také ovladače pro změnu teploty v interiéru.

Foto: Subaru

Interiéru dominuje velký displej, všimněte si ale, že teplota klimatizace se ovládá fyzickými tlačítky.

To nejpodstatnější je ale v technologiích. Systém EyeSight, kterým je dnes každé subaru vybaveno standardně, zahrnuje aktivní vedení ve středu jízdního pruhu, adaptivní tempomat a také věc zvanou „systém zmírnění rozptýlení řidiče“ – v tiskové zprávě konkrétně DriverFocus Distraction Mitigation System.

Je to v podstatě hlídač únavy řidiče, který používá kameru nasměrovanou na řidiče, která zvládá systém rozpoznávání obličejů. Pokud zjistí znaky přílišné únavy nebo toho, že je řidič rozptýlen nějakou jinou činností než řízením, zobrazí varování v přístrojovém štítu a i v centrálním displeji, aby o tom věděl i spolujezdec – a třeba řidiče probudil.

Foto: Subaru

Kabina může být čalouněná i kůží Nappa.

Pod kapotou mají být dva ploché čtyřválce, tzv. boxery. Oba motory jsou spojeny s bezestupňovou převodovkou Lineartronic a pohánějí všechna kola, jak je u Subaru zvykem.

Atmosférická varianta má objem 2,5 litru, výkon 184 koní a točivý moment 239 Nm. To má stačit ke zrychlení na „americkou stovku“ 60 mph (97 km/h) za 8,4 s. Přeplňovaný motor je o deci menší, má 2,4 litru, a dává 263 koní a 376 Nm. S tím má legacy zrychlit na 60 mph za 6,1 sekundy.

Foto: Subaru

Zavazadelník má standardně 427 litrů objemu.

Americká dealerství mají dostat nové legacy někdy na podzim letošního roku. A co ta evropská? Podle informací od českého zastoupení Subaru se v Evropě značka soustředí na svou nabídku modelů SUV, takže legacy sedan bohužel nečekejme. Jeho přizvednutý derivát outback se k nám ale nejspíš dostane, jenže zatím není známo, kdy se tak může stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám