Hlavní obsah

Speciální pás na zemi změří hloubku dezénu pneumatiky. Výsledek přijde na mobil

Novinky, maž

SnapSkan vypadá jako běžný pás, který najdete u výjezdů z parkoviště nebo z myčky. Není ovšem obyčejný - obsahuje v sobě 3D skener, který dovede určit hloubku dezénu. Poprvé se s touto technologií bude možné setkat ve finských Helsinkách, v případě zájmu se pak bude rozšiřovat dále do světa.

BEZ KOMENTÁŘE: SnapSkan - speciální pás na zemi změří hloubku dezénu pneumatiky Video: Nokian Tyres

 
Článek

Hloubka dezénu má výrazný vliv na brzdnou dráhu a ovladatelnost vozu, málokdo ji ale u pneumatik měří. Přitom pro orientační hrubé změření stačí pár vteřin času a obyčejná mince. Lepší je samozřejmě hloubkoměr, ale ten používají už jenom opravdoví nadšenci.

Pro nás všechny ostatní líné řidiče se rýsuje řešení v podobě speciálního pásu, na který stačí najet a o pár vteřin vám na mobilu pípne na přehledném grafu číslo s hloubkou dezénu.

Tuto technologii právě představila finská společnost Nokian Tyres. Trik spočívá v tom, že onen speciální pás obsahuje 3D skener. Ten digitalizuje povrch do geometrického objektu a tím změří hloubku u všech čtyř kol. V jízdě vás to nikterak neomezuje, přes pás totiž přejedete běžnou rychlostí.

Foto: Nokian Tyres

SnapSkan

Zařízení má i skener registrační značky. Na stránce SnapSkanu pak jednoduše zadáte svou registrační značku auta a hned uvidíte výsledky. Pokud si řidič zaregistruje svoji značku a poskytne svoje mobilní číslo, pak mu výsledky dorazí přímo na mobilní telefon.

První skenovací místo s technologií SnapSkan se bude nacházet na příjezdu do podzemního parkoviště Q-Park Iso Erottaja ve finských Helsinkách.

U letních pneumatik je v České republice zákonem předepsaná minimální hloubka dezénu 1,6 mm (odborníci doporučují alespoň jednou tolik), u zimních pak 4 mm.

Foto: Nokian Tyres

SnapSkan

Anketa

Jak často kontrolujete u pneumatiky hloubku dezénu?
Nikdy
7,5 %
Při přezouvání pneumatik
81,2 %
Pravidelně každý měsíc
11,3 %
Celkem hlasovalo 549 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám