Hlavní obsah

Španělský ostrov chce zakázat auta se spalovacím motorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský ostrov Formentera už nechce, aby se po něm proháněly smradlavé a hlučné automobily se spalovacím motorem. Má plán, jak je na ostrově zakáže. S pomocí Citroënu postupně přejde na elektromobily.

Foto: Citroën

Citroën E-MEHARI

Článek

Nejmenší z Baleárských ostrovů má jen 19 km na délku a bydlí na něm 12 000 lidí. Někdy se ale po jeho silnicích najednou pohybuje až 15 000 vozidel. Ohromný turistický ruch sem láká lidi, kteří se nechtějí zříct svých vozidel. A tak trajektem připlují, projedou ostrov, přespí v hotelích a zase odjedou.

Zástupci Formentery ale chtějí klid a čistý vzduch. A tak mají v plánu zakázat auta se spalovacím motorem. Ministr turismu Alejandra Ferrer prý po konzultacích se samotnými obyvateli ostrova připravil plán, jak dosáhnout přechodu na elektromobily.

V prvé řadě pořídí nové elektromobily, které budou místní hotely pronajímat. Půjde o Citroëny E-Méhari. Jejich dojezd sice není nijak velký, ale pohodlně stačí na pětinásobné přejetí ostrova. [celá zpráva]

Foto: Citroën

Citroën E-MEHARI

Aby byla zabezpečena dostatečná kapacita dobíjecích míst, dohodlo se 200 podnikatelů, že na svoje náklady postaví několik dobíjecích stanic. Samozřejmě, že za to jim vláda promine nějaké daně.

Postupně by měli být lidé samotného ostrova motivováni k tomu, aby si sami elektromobily pořídili, opět třeba za nějaký ten ústupek v oblasti daní. Pak už je to jen krůček k zakázání vjezdu aut se spalovacími motory na ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám