Hlavní obsah

Smart ForFour končí

Novinky,

Minulý týden oznámila společnost DaimlerChrysler dvě nové zprávy - zrušení výběrového řízení na nového vlastníka značky Smart a odstranění modelu ForFour z výrobního programu. Druhé vyjádření přišlo velmi nečekaně. Management totiž zatím vždy vyslovoval podporu tomuto modelu, který však neplnil prodejní očekávání.

Článek

Sobotní zpráva o zrušení Smartu ForFour přišla jako blesk z čistého nebe. Automobilka se totiž již několik let snaží restrukturalizovat své výrobní závody a proto investuje miliardy eur. Zrušení celé jedné řady se však neočekávalo.

Vůz, který měl premiéru v roce 2003 ve Frankfurtu nad Mohanem, měl zaujmout mladé lidi. Ti se však k vozu moc nehrnuli. I přes snahu co nejvíce snížit výrobní náklady (podvozek a motor vůz sdílel s Mitsubishi Colt) se nepodařilo přijít na trh s cenou, která by dokázala předčit konkurenci z Asie. Za minulý rok se tak prodalo pouze 45 000 kusů, což je jen polovina z počtu, který by se automobilce vyplatil [celá zpráva].

V budoucnu tedy bude vyráběna pouze řada ForTwo, která v roce 2007 dostane nástupce. Ten bude dovážen i do USA, což by podle představitelů automobilky mělo katapultovat Smart směrem k ziskům.

Reklama

Související články

Smart Roadster skončil

DaimlerChrysler ukončí výrobu modelu smart Roadster, oznámil v pátek německo-americký koncern. Hlavním důvodem je podle vyjádření odhodlání věnovat veškeré...

DaimlerChrysler ve velkých změnách

Koncern DaimlerChrysler má stále problémy s restrukturalizací. Podle analytiků se nedokáže automobilka jen tak sama obnovit. Je zapotřebí propustit další...

Výběr článků

Načítám