Hlavní obsah

Slepá víra v navigaci poslala stovku Američanů do pole, zapadli v bahně

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní navigace patří k těm výdobytkům moderní techniky, které učinily cestování autem snazší pro obrovskou spoustu lidí. Jenže u nich platí, že jsou dobrým sluhou, avšak špatným pánem. Na vlastní kůži to zjistila stovka amerických řidičů. A stává se to i v Evropě a i s vestavenými navigacemi.

Foto: Profimedia.cz

Když příliš věříte navigaci, můžete skončit v rozbláceném poli. (Ilustrační foto)

Článek

Na hlavní silnici k mezinárodnímu letišti v Denveru v Coloradu se v neděli 23. června stala nehoda. Způsobila dopravní zácpu, takže řidiči vzali do ruky telefony a pomocí navigačních aplikací se snažili najít objízdnou trasu.

To je zcela legitimní postup, u nás bychom to udělali úplně stejně. „Mělo to trvat o polovinu kratší dobu,” říká ve videu Connie Monseesová, jedna z řidiček. Podle webu ABC News použila navigační aplikaci od společnosti Google.

Jenže z asfaltové silnice se po chvíli stala šotolinová cesta. „Říkala jsem si, že přede mnou jsou další auta, že to musí být v pořádku, takže jsem pokračovala,” dodává řidička. Jenže cesta se postupně proměnila v pole, a protože přes víkend pršelo, byla všude spoustu bláta a auta začínala zapadávat.

Connie Monseesová podle videa jezdí v SUV Hyundai Santa Fe, takže i když jí občas nestačila světlá výška, z bláta se dostala. Řada dalších lidí ale neměla takové štěstí a jejich auta zůstala uvíznuta. Connie, která jela na letiště pro svého muže, tak svezla dva lidi, kteří spěchali na odlet. Oba svá letadla stihli.

„Vždy se snažíme o co nejlepší instrukce, ale problémy se můžou vyskytnout. (...) Doporučujeme všem řidičům, aby dodržovali místní zákony, byli pozorní a řídili podle svého nejlepšího úsudku,” napsala webu ABC News společnost Google v prohlášení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V blátě může být zábava. Pokud na to máte techniku, jako třeba Lexus RX 450h L, a jedete tam schválně.

Expert televizní stanice Denver 7 na dopravu Jayson Luber ovšem Google neviní. „Selhávají lidé v tom, že nevědí, jak číst mapu, že slepě věří technologii a spoléhají na ni. Vy řídíte, ne navigace,” říká.

Děje se to i vestavěným navigacím

Že se něco takového může stát jen v Americe? Není tomu tak, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, byť ne tak čerstvé. Nedaleko Hedčan v Plzeňském kraji jsem vloni v září přejel odbočku na trase. Mapy Google promptně našly jinou trasu a já, protože jsem v těchto místech byl prvně, jsem se po ní vydal.

Foto: screenshot z Map Google, Marek Bednář, Novinky

Vyznačená trasa mě vede dále jižním směrem...

Vedla mě po úzké asfaltové silnici, pak po šotolinové, ale hezky rovné cestě. To není nic proti ničemu, po takových cestách se v Česku běžně jezdí. Jenže navigační systémy člověka většinou vedou po asfaltu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

... na cestu, která na téhle fotce vede do lesa a do kopce.

Věřím tomu, že to byla nejrychlejší trasa, a mít terénní vůz s pohonem všech kol, neměl bych problém se po ní pustit. Nízký kabriolet jsem radši otočil.

Je v tom Google sám? Ale vůbec ne. Tato fotka ukazuje, na jakou cestu nás v létě roku 2017 vedla aplikace Waze v Litvě, když jsme v ní zakázali navádění po nezpevněných cestách.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Když jsem ve Waze vypnul navigaci po nezpevněných cestách, vedla mě tudy. Možná se takováto tvrdá šotolina v Litvě za nezpevněnou cestu nepovažuje, ale s problémem na podvozku svého Sebringu jsem tam nejel.

A konečně, vestavěné navigace v autě nemusí být lepší. Když jsem loni testoval Lexus NX 300h, z jedné vísky nedaleko Prahy jsem zadal nejkratší trasu domů. A vedla mě cestičkou, na které jsem musel sklopit zrcátka, abych se vešel mezi křoví.

Zkrátka, i když je navigace v 99 % případů spolehlivý pomocník, je třeba k ní přistupovat trochu skepticky. A také s ohledem na vlastní odvahu a schopnosti auta, ve kterém člověk sedí.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Přísahám, že mě tudy navigace Lexusu NX 300h vedla, jako by se nechumelilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám