Hlavní obsah

Škodovky na plyn mají české ceny, za levný provoz nepřiplatíte příliš

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda na CNG stále myslí. Modely na plynový pohon jsou v současném portfoliu dva. Kamiq a Scala s přídomkem G-Tec už znají své ceny na českém trhu. Ve vyšší výbavě Style se oba vejdou do půl milionu.

Foto: Škoda Auto

Nádoby na plyn jsou celkem tři.

Článek

Než přijde nová Octavia s motorizací na stlačený zemní plyn, potáhne vlajku CNG v Mladé Boleslavi dvojice kompaktních modelů.

Crossover Kamiq G-Tec přijde na 475 900 korun včetně DPH. Součástí standardní výbavy jsou například Bi-LED přední světlomety s funkcí adaptivního svícení a přisvěcováním při odbočování, ambientní LED osvětlení či automatická dvouzónová klimatizace Climatronic.

Foto: Škoda Auto

Plynovou Scalu poznáte podle loga na zádi.

Hatchback Scala G-Tec přichází na český trh s doporučenou základní prodejní cenou od 462 900 korun a přináší jako standard LED zadní světla s animovaným ukazatelem směru jízdy, protažené sklo víka zavazadlového prostoru nebo světelný a dešťový asistent.

Techniku oba vozy sdílí. Součástí pohonného ústrojí je nově vyvinutý zážehový tříválec 1.0 G-Tec. Má pro toto použití výkon 66 kW a točivý moment 160 N.m. Je spárovaný výhradně se šestistupňovou manuální převodovkou.

První test Škody Scala 1.5 TSI: Auto, které Boleslavi dosud chybělo

AutoMoto

Celkem tři spojené ocelové nádrže na CNG mají kapacitu 13,8 kilogramu stlačeného zemního plynu. Čistě na plyn tak ujedete až 410 kilometrů.

K dispozici je samozřejmě i malá nádrž na benzin. Ta má objem devět litrů, protože benzin se tu používá jen jako „železná rezerva” či při startování motoru, například po doplnění zemního plynu, protože se mění tlak v nádržích a také se automaticky kontroluje kvalita doplněného zemního plynu.

Nové varianty již lze rezervovat v konfigurátoru, první vozy dorazí na český trh začátkem roku 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám