Hlavní obsah

Škoda v Praze spouští sdílení elektrických skútrů

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda v Praze spouští službu sdílení elektrických skútrů. Hrne se tak do fenoménu dnešního motorismu - sdílení kde čeho městského a elektrického. Projekt je nazván BeRider.

Foto: Škoda

Součástí je úložný prostor na helmu.

Článek

Pokud se nejdřív podíváme na to, s čím vlastně mohou Pražané či návštěvníci hlavního města sdíleně cestovat, uvidíme vcelku klasický elektrický městský skútr se zadním úložným prostorem. Elektrický pohon skútru zajišťují dvě lithium-iontové baterie. Pro bezpečnost má zeleno-černý prostředek LED světlomety a kotoučové brzdy vpředu a vzadu.

Kvůli komfortu jsou tu zase velká kola. Podle škodovky má výrazné zrychlení a je schopen jet rychlostí až 66 km/h. S dojezdem až 70 km jsou tyto lokálně bezemisní elektrické skútry vhodné zejména pro krátké a střední vzdálenosti.

Foto: Škoda

Ovládání elektrického skútru je jednoduché, stačí si osvojit jízdu v jedné stopě.

Displej skútru ukazuje základní informace jako rychlost a dojezd. Držák mobilního telefonu na řídítkách usnadňuje navigaci přes mobilní telefon. Prostřednictvím integrovaného USB konektoru lze za jízdy dobíjet mobilní telefony a další elektronická zařízení. Své tašky si řidič může bezpečně a pohodlně pověsit na háček, v uzamykatelném boxu se nachází dvě přilby pro jízdu ve dvou.

Škoda uvádí, že po dohodě s úřady městských částí bylo pro půjčování skútrů zvoleno širší centrum města. Tam mohou uživatelé skútry odstavit na libovolném legálním místě. Tedy typicky i na modrých a smíšených zónách. Parkovací pozice, nabití a další data se v reálném čase přenáší dispečinku. Takto lze lokalizovat chybně zaparkované nebo vybité skútry a rychle odstraňovat případné problémy.

Foto: Škoda

Nutné je stažení mobilní aplikace.

„Služby sdílené bezemisní mobility, které respektují lokální specifika Prahy, považujeme za velmi pozitivní příspěvek pro naše město. Škoda Auto DigiLab nabízí promyšlené řešení, kterému přeji úspěšný start,“ říká k projektu pražský primátor Zdeněk Hřib.

Jak na to?

Aby mohli uživatelé službu využívat, musí si do svého chytrého telefonu bezplatně instalovat aplikaci BeRider, je k dispozici pro iOS a Android. Přes ni se přihlásit, po úspěšné registraci můžete v aplikaci najít a rezervovat volný skútr a telefonem, bez klíče, odemknout a zamknout.

Po skončení jízdy zákazník uloží příslušné přilby zpět do uzamykatelné schránky. Po krátkém potvrzení prostřednictvím aplikace doba používání končí. Půjčovné se pak platí kartou a účtuje se po minutách. Cena za 1 minutu činí 5,- Kč. Pro použití skútru je nutný řidičský průkaz skupiny B.

Reklama

Výběr článků

Načítám