Hlavní obsah

Škoda potvrdila výrobu zcela nového modelu v Kvasinách

– Wolfsburg • Aktualizováno
Právo, Radek Plavecký, Jaroslav Zbožínek

Automobilka Škoda Auto, která je součástí koncernu Volkswagen, bude vyrábět ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku nový vůz. Po jednání v centrále koncernu Volkswagen v německém Wolfsburgu to v pátek potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Interiér stávajícího modelu Škoda Yeti

Článek

„Škoda Auto je pro nás hrot oštěpu, značka, která má v našem koncernu největší potenciál k dobývání nových trhů,“ prohlásil šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn.

Spolupráci firmy Škoda Auto a koncernu si pochvaloval také premiér Sobotka. Podle jeho slov je to „šťastný a úspěšný příběh, který bude pokračovat“. Výroba nového modelu povede ke vzniku stovek pracovních míst, investice budou v řádu miliard korun.

Tajnosti kolem nového modelu

Novým modelem by měl být sportovně užitkový vůz větší než stávající model Yeti. Automobilka zatím oficiálně nezveřejnila žádné bližší informace o podobě nového SUV. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o model vyráběný čistě pod značkou Škoda (některá média spekulovala také o značce Seat, ale tuto informaci automobilka vyvrací, pozn.red.). Nové SUV by mělo být výrazně větší než model Yeti, spekuluje se o zvětšeném podvozku, než se používá pro model VW Tiguan.

„Rozhodnutí o výrobě nového modelu upevní pozici závodu v Kvasinách. Budoucnost tohoto závodu společnosti Škoda Auto, stejně tak jako závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, je tak dlouhodobě zajištěna,“ uvedl předseda představenstva Škody Winfried Vahland.

Významný zaměstnavatel

Premiér Sobotka rozhodnutí koncernu o investici do východočeského závodu Škoda Auto ocenil. „Škoda Auto patří mezi klenoty českého průmyslu s významným dopadem na naši ekonomiku, mám proto velkou radost, že se podařilo přilákat do ČR další významnou investici a zajistit nová pracovní místa.”

Premiér připomněl, že pro kabinet je podpora investic a tvorba nových pracovních míst klíčovými tématy.

Škoda Auto zaměstnává kolem 26 tisíc lidí, na celkovém exportu ČR se podílí 7,3 %. Jen v roce 2012 zaplatila automobilka na dani z příjmu 2,58 miliardy korun. V současné době automobilka investuje zhruba 34 milionů eur do výstavby nového centra pro vývoj a testování agregátů v Mladé Boleslavi.

Aktuální modely automobilky Škoda

Citigo

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Citigo (5D verze, 2012)

Fabia

Roomster

Rapid

Foto: Škoda Auto

Rapid Spaceback

Octavia

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia 2.0 TDI

Yeti

Foto: Škoda Auto

Škoda Yeti (2013)

Superb

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Superb 3,6 V6 L&K

VisionC (koncept)

Foto: Škoda Auto

Koncept Škoda Vision C představuje nový designový jazyk automobilky

V současné době je to jedna z největších investic do vývoje v rámci celé České republiky. Vloni firma prodala 921 tisíc aut, letos by vzhledem k rostoucím prodejním výsledkům od počátku roku mohla pokořit milionovou hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám