Hlavní obsah

Škoda má nového šéfa, z Číny se vrátil Vahland

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská Škoda Auto má od prvního září nového předsedu představenstva. Stal se jím dosavadní šéf čínské pobočky mateřského koncernu VW Winfried Vahland (53). Ve funkci nahradil Reinharda Junga, který po třech letech v čele Škody odchází do důchodu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Škodovku od září povede Winfried Vahland

Článek

Vahland prostředí Škody zná, protože v letech 2002 až 2005 seděl v jejím představenstvu jako člen odpovědný za ekonomiku. U koncernu pracuje od roku 1990, kdy nastoupil ke značce Audi, čínskou pobočku řídil posledních pět let.

S příchodem Vahlanda očekávají odborníci větší zaměření Škody právě na čínský trh a také do Ruska. Přijít mají nové modely a ekologicky šetrné vozy.

Foto: Petr Josek, Reuters

Šéf Škody Auto Reinhard Jung

S příchodem nového šéfa souvisí i další změny ve vedení společnosti. Novým členem představenstva pro ekonomiku je od dubna Winfried Krause a výrobu a logistiku od srpna vede Michael Oeljeklaus. Komunikaci Škody pak od září povede Peik von Bestenbostel, který nahradí Martina Lauera.

Automobilka vykázala v prvním pololetí provozní zisk asi 5,9 miliardy Kč, což je meziroční nárůst o 40,6 procenta. Tržby vzrostly o více než pětinu na 109,7 miliardy korun. Prodej do června stoupl o 13,6 procenta na 298 200 vozů. Firma profitovala z rostoucí poptávky v Číně, ale i na trzích v západní a východní Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám