Hlavní obsah

Skákající Ford Ranger Raptor míří do Evropy

Novinky, fra

Raptor je tradiční označení nejsilnějšího modelu řady Ford F-150 v Americe. Jenže v Evropě se neprodává. Zato se tu prodává model Ranger. Tak Ford přenesl zkušenosti z Ameriky do Evropy.

Nejsilnější a nejrychlejší Ford Ranger má naftový motorVideo: Ford

 
Článek

Ford Ranger Raptor je auto, které asi bude znamenat lásku na první pohled pro mnoho kluků. Je to totiž pořádný teréňák, žádné ořezávátko, a navíc se silným motorem a pružením, které je přímo stavěné na skákání!

Značka zvolila hodně netradiční místo premiéry – herní veletrh Gamescom. Ale proč ne, vždyť auto se zároveň představí jak v realitě naší, tak i té virtuální. Bude součástí hry Forza Horizon 4.

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor

Ale zpátky do té reality. Čekali jsme, že auto bude mít trochu jiný motor. No, dostalo dvoulitrový naftový agregát, který produkuje celkem slušných 213 koní a 500 N.m. Ale stále je to diesel a ve srovnání s F-150 přece jen docela ztrácí. Hlavní výhodou je ale podvozek. Ten prošel generální úpravou, která z pracovního nástroje udělala nástroj zábavy. Nápravy a pružení totiž jsou uzpůsobeny na vysoké rychlosti, a to i v terénu, a dokonce i na skákání. Základem jsou nové hliníkové závěsy, které krotí pořádné tlumiče Fox o průměru 46,6 mm. Vzadu je pak Wattův přímovod, který optimalizuje vedení kol (známe ho třeba z Opelu Astra).

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor

Foto: Ford

Ford Ranger Raptor

Hodně zajímavé jsou i brzdy. Sice mají jen dvoupístkové třmeny, ale kotouče mají průměr 332 mm na všech kolech! Samozřejmě že nejsou moc vidět, i když kola jsou celkem velká, když pneumatiky BF Goodrich mají rozměr 285/70 R17.

Samozřejmě se změnila ještě spousta dalších věcí, jako je třeba přidání jízdního režimu Sport nebo Baja pro jízdu na dunách a s možností pořádných skoků. V Interiéru je velká navigace, která má takovou zajímavou vychytávku. Pokud auto opustí silnici, navigace si místo zapamatuje a může pak řidiče navést zase zpátky.

Ford bohužel neoznámil cenu. Jen víme, že na trh přijde na začátku roku 2019.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám