Hlavní obsah

Šestikolová bestie zrychlí na stovku za 4,5 sekundy

Novinky, fra

Když nějaké auto zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy, patří mezi sportovní. Jenže když to umí terénní pickup, je to zvláštní. Ještě zvláštnější ale je, že tohle auto má navíc jednu nápravu.

Hennessey Goliath 6x6Video: Hennessey Performance

 
Článek

Pickup se šesti koly už není taková rarita. Po tom, co Mercedes postavil svůj šestikolový speciál na bázi třídy G, strhla se velká lavina. V USA tradiční tuningové firmy prodlužují teréňáky i SUV a dávají jim nápravu navíc už celkem často. Takovou firmou je i Hennessey Performance, která už postavila třeba VelociRaptora 6x6 na bázi Fordu F-180 Raptor.

Foto: Hennessey Performance

Základ je v už tk extrémním voze Chevrolet Silverado Trail Boss

Foto: Hennessey Performance

Tady je dobře vidět sériové zapojení náprav

Před nedávnem jsme vám představili první snímky jiného auta: Hennessey Goliath 6x6, který vychází z jiného extrémního pickupu. Základem je totiž Chevrolet Silverado Trail Boss. Teď můžete vidět auto v akci.

Firma protáhla zadní část, kam přidělala novou nápravu. Teda vlastně přidala dvě nápravy, protože ta přední má průchozí diferenciál a posílá výkon i na zadní nápravu přes druhou kardanku. Odpruženy jsou listovými pružinami (každé je na své půlce eliptického ramena) a tlumí je tlumiče Fox.

Samozřejmě že je zvýšena světlá výška vozu, nasazeny jsou dvacetipalcové ráfky se sedmatřicetipalcovými terénními pneumatikami BF Goodrich.

Foto: Hennessey Performance

Aut bude vyrobeno jen 24 kusů, když každý z nich bude v přepočtu stát skoro devět milionů korun.

O pořádnou porci síly se stará notně posílený agregát. Jde o osmiválec, který díky přeplňování a zvětšenému chladiči stlačeného vzduchu má výkon 526 kW (705 koní). I přesto, že auto má výrazně větší odpory, stále dokáže zrychlit v tak neuvěřitelném čase.

Reklama

Výběr článků

Načítám