Hlavní obsah

Terénní bestie se šesti koly - VelociRaptor 6x6

Novinky, fra

Když Mercedes-Benz před lety představil šílenou věc na šesti kolech G63 6x6, společnost Hennessey hned uvedla, že postaví vlastní verzi. A je tady. Bestie se jménem VelociRaptor 6x6 má 448 kW a i se šesti koly trumfne kdejaký sporťák.

Foto: Hennessey

Hennessey VelociRaptor 6x6

Článek

Hennessey je firma, která upravuje především americká auta. Jejich tuning většinou zahrnuje pořádný kompresor, nová kola, snížený podvozek a výfuk o světlosti ropovodu. Nebo také speciální unikátní automobily, které trhají rychlostní rekordy.

Tenhle model je však něco úplně jiného. Základem je Ford F-180 Raptor, tedy nejrychlejší verze velkého amerického pickupu. Mimochodem, je to nejprodávanější pickup na světě vůbec. A tuhle parádní věc v tovární verzi u Hennessey vzali a udělali z ní šestikolku po vzoru výše uvedeného mercedesu, který měl takový úspěch.

Když M-B může za půl miliónu dolarů vyprodat během pár dní jejich auta, tak proč by Hennessey nemohlo padesát kusů za nižší cenu prodat taky, že?

Foto: Hennessey

Hennessey VelociRaptor 6x6

Zvlášť, když pod kapotou pracuje sice ten samý motor jako u raptoru, ale s vyzdviženým výkonem na 448 kW (602 koní), což je o 113 kW (152 koní) víc než původně.

Zajímavý je i točivý moment – 843 Nm (+233 Nm). Všechna síla se dostává na vozovku prostřednictvím všech šesti kol. Ano, je to šestikolka a nejen 4x4 + vlečňák, jak se některé firmy snaží své zákazníky ošálit. A i s touhle děsivou konstrukcí, odpory (vždyť na dvacetipalcových kolech jsou nasazeny terénní pneumatiky) a váhou dokáže auto zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy.

Stále říkáme, že auto je levnější. A kolik tedy stojí? Jde o částku 349 000 dolarů, tedy 7,7 miliónu korun. To není málo. Ale kdo si auto koupí, bude vědět, že víc jak dalších 49 lidí na světě mít to samé nebude. Premiéru bude mít na výstavě světového tuningu SEMA 2018 v americkém Las Vegas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám