Hlavní obsah

Samořiditelný policejní vůz bude jezdit v Dubaji

V Dubaji zanedlouho začne létat první autonomní taxi dron. Policisté už mají posilu ve svých řadách v podobě robota a na konci roku pak dostanou Robocopa – policejní autonomní vůz, který dokáže vyhledávat „nežádoucí osoby“.

Robotické policejní autoVideo: OTSAW Digital

 
Článek

Ulice v Dubaji nejsou zrovna ty nejnebezpečnější na světě. Ale kde je bohatství, tam jsou i lidé, kteří si myslí, že by jim mohlo patřit za pět prstů. A tak policejní složky v Dubaji mají to nejlepší na světě – od aut (třeba Bugatti Veyron), přes výzbroj a výstroj až po nejmodernější techniku. Mezi ni se zařadí automatický policejní vůz, který bude brázdit ulice města a bude skenovat situaci kolem. Dokáže snímat lidi, porovnávat je s databází, vyhledávat zločince, a pokud bude zapotřebí, vysune ze zádi šuplík, ze kterého vzlétne dron.

Foto: OTSAW Digital

OTSAW O-R3

OTSAW Digital, společnost založená v Singapuru, vyvinula bezpečnostní roboty pro město s názvem O-R3. Z autonomního hlediska mají všechno – HD kamery, termovizi, GPS navigaci, lidar senzory, laserové skeny.

Vozidlo je samozřejmě poháněnou elektřinou. Jezdí pomalu, jistě a dokáže vše, co má autonomní vůz bez řidiče umět. A navíc pokud je potřeba, obsluha u počítače může kdykoli převzít řízení. Může tak například zjišťovat totožnost lidí, hlídkovat automaticky u důležitých budov nebo prostě dělat standardní práci policejního hlídkového vozu. V Dubaji chtějí postupně až 25 % policejního sboru nahradit roboty, takže tohle je jedna z cest, jak toho dosáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám