Hlavní obsah

Saab nakonec zachráněn, vyrábět bude elektrická auta

Majetek zkrachovalé švédské automobilky Saab koupila čínsko-švédská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ta bude v hlavním závodě Saabu v Trollhättanu vyrábět elektrické vozy, oznámil ve středu konkurzní správce Saabu. Částku, za kterou skupina Saab koupila, nezveřejnil.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Článek

"Firma zahájí nové aktivity v Trollhättanu, kde budou veškeré práce ve vývoji a výrobě zaměřeny na elektrické automobily," uvedl správce.

Podle švédských médií porazila NEVS v soutěži o majetek Saabu čínskou automobilku Zhejiang Youngman Lotus Automobile, která se předtím o Saab zajímala. Šéfem a hlavním vlastníkem NEVS je čínský podnikatel se švédským občanstvím Kai Johan Jiang. Jeho National Modern Energy Holdings se sídlem v Hongkongu má ve skupině 51 procent.

Zbylých 49 procent vlastní japonská investiční firma Sun Investment, která se zaměřuje na ekologické technologie. Předsedou správní rady NEVS je bývalý šéf klíčové divize švédského výrobce nákladních vozů Volvo.

Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku a firma po sobě zanechala dluh asi 13 miliard švédských korun (asi 38 miliard korun). Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka Saab zřejmě spěje k bankrotu

Švédský soud zamítl žádost zadlužené automobilky Saab o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Jeho...

Výběr článků

Načítám