Hlavní obsah

Ruský offroad míří na americký trh. Má zpoždění 17 let

Novinky, Marek Bednář

UAZ-3163 Patriot se začne prodávat na americkém trhu, a to od modelového roku 2022. Jeho výroba v Rusku probíhá už od roku 2005. Na cestu za oceán dostal skutečně bohatou základní výbavu a velmi konkurenceschopnou cenu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

UAZ-3163 Patriot (ilustrační foto).

Článek

V Sovětském svazu bývala americká auta poměrně oblíbená jako zdroj inspirace, mírně řečeno, pro domácí auta. Nynější Rusko to snad chce Spojeným státům nějak oplatit – a pro modelový rok 2022 tam začne značka UAZ prodávat svůj offroad Patriot.

Nikoliv ale v nějaké významně přepracované variantě či snad v kompletně nové generaci. Podle dostupných informací to bude ten stejný patriot, který se představil v roce 2005 a po několika modernizacích, které ovšem byly spíše kosmetického rázu, se prodává dodnes, a to i v ČR.

Test UAZu-3163 Patriot: Návrat do minulosti

AutoMoto

V USA se bude jmenovat Bremach Taos a cenově bude konkurovat americké ikoně Jeepu Wrangler. Je už k mání pro předobjednání, a to za cenu od 26 405 dolarů (cca 567 tisíc korun), o nějaké dva tisíce dolarů (cca 43 tisíc korun) méně, než stojí wrangler.

Taos ovšem nabídne neuvěřitelně širokou základní výbavu. Ve standardu jsou parkovací senzory na obou koncích auta, couvací kamera, 7” dotykový displej pro používání infotainmentu, který se umí sám připojit k internetu, dále vyhřívané čelní sklo, zrcátka, přední i zadní sedačky, chlazená schránka před spolujezdcem a dálkový start motoru.

Foto: Marek Bednář, Novinky

UAZ-3163 Patriot (ilustrační foto).

Hlavním tahákem ovšem mají být terénní schopnosti. O ty patriot při přejmenování na taose nepřišel, má světlou výšku 210 mm a stálý pohon všech kol s redukční převodovkou. Standardní výbavou je šestistupňový automat, na přání je možné mít i manuál.

Pod kapotou však pracuje pouhých 150 koní, které produkuje 2,7l benzínový čtyřválec bez přeplňování. Kdo se s evropským patriotem projede, ví, že to díky krátkému zpřevodování není málo, ale Američané jsou přece jen zvyklí na trochu jiná čísla. Zmíněný wrangler v USA nabízí 274k čtyřválec, 286k šestiválec nebo 264k turbodiesel a během příštího roku má přibýt 380k plug-in hybrid a také 477k osmiválec.

Ze zkušeností s patriotem na českých silnicích ovšem člověku přijde úsměvné, jak americký web značky Bremach inzeruje taos jako prémiové SUV. Až čas ukáže, jak se bude „novinka“ Američanům líbit.

Reklama

Související články

Test Jeepu Wrangler Rubicon: V terénu králem

Nejdrsnější verze Wrangleru má už ve standardu uzávěrku i předního diferenciálu a to, pro co vznikl, tedy jízdu mimo asfalt, zvládá bravurně. Nedostatků si...

Do Jeepu Wrangler se vrátil osmiválec

Mnozí si mysleli, že je to jen legrace nebo koncept, když americký Jeep v závislosti na představení nového Fordu Bronco začal mluvit o silné verzi Wrangleru...

Výběr článků

Načítám