Hlavní obsah

Rusko zahájilo sériovou výrobu Putinovy limuzíny Aurus Senat

Ruská značka Aurus, která patří pod Ústřední vědecký automobilový institut NAMI, zahájila sériovou výrobu limuzíny Senat. Od roku 2018 byla k dispozici jen pro státní organizace, nyní míří i na běžné trhy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zahájilo výrobu luxusního vozu Aurus Senat propagovaného PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Rusko představilo plány na výrobu modelu Aurus v roce 2013. Vůz pomohl propagovat Putin, když se v roce 2018 tímto modelem svezl při své inauguraci do funkce prezidenta na nové šestileté období.

„Je to skutečně kvalitní automobil, který splňuje světové standardy,” řekl Putin na videozáznamu při zahájení výroby.

Ženeva 2019: Ruský Aurus Senat zblízka nenadchne

AutoMoto

Výroba sedanu byla spuštěna v závodě Ford Sollers ve městě Jelabuga v Tatarstánu. Letos by mělo z montážní linky sjet asi 350 vozů, oznámil ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Foto: Aurus Motors

Aurus Senat

V budoucnu by se mohla výroba zvýšit až na 5000 vozů ročně v různých konfiguracích, včetně plánovaného modelu SUV, napsala agentura DPA. Generální ředitel Aurusu Adil Širinov uvedl, že zhruba 70 procent vozů bude určeno na vývoz. Na počátku se chce Rusko zaměřit především na Blízký východ a severní Afriku, v budoucnu také na Čínu, Latinskou Ameriku a Evropu.

Ruský Aurus pracuje na velkém SUV, bylo zachyceno jen s lehkým maskováním

AutoMoto

Cena vozu považovaného Kremlem za prestižní projekt bude začínat na 18 milionech rublů (5,1 milionu Kč), uvedla agentura Reuters. Vůz pohání hybridní 4,4litrový přeplňovaný osmiválec, na jehož vývoji se podílelo Porsche. Má výkon kolem 600 koní, které posílá skrze devítistupňovou samočinnou převodovku na všechna kola. Podle výrobce je připravena také varianta s vodíkovým pohonem či 6,6litrový dvanáctiválec.

Foto: Aurus Motors

Aurus Senat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám