Hlavní obsah

Roomster novým směrem pro Škodu

Novinky, Jaroslav Šimek (Frankfurt nad Mohanem)
FRANKFURT NAD MOHANEM

Představitelé mladoboleslavské automobilky Škoda Auto shodně prohlašují, že studie Roomster představená na autosalónu v Ženevě se sériové výroby určitě nedočká. Připouští nicméně, že ve výrobě budou použity některé rysy.

Foto: Milan Haluška

Loňský výjezd karvinských dětí na ozdravný pobyt do Chorvatska

Článek

"I když se sériovou výrobou tohoto vozu se nepočítá, je pravděpodobné, že s některými jeho rysy a prvky se setkají zákazníci už zřejmě na přelomu roku 2006 a 2007 v nástupci Fabie," řekl Právu předseda představenstva společnosti Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Přiznal zároveň, že se škodovka chce v této třídě aut více odlišit od dalších modelů koncernu VW a tak hledá cestu.

"V žádném případě to není reakce na připravovanou výrobu peugeotů, citroënů a toyot v Kolíně. Chceme svým autům dodat více kreativity při zachování jejich už osvědčených vlastností, jako jsou robustnost a spolehlivost. Zároveň nabízet uživatelům přátelská auta a reagovat i na to, že se zvyšuje zájem veřejnosti o jiné malé vozy, tzn. s větší variabilitou vnitřního prostoru," dodal Kulhánek.

Přední část připomíná letadlo

Škoda se v oblasti designu vydala po úplně nových cestách. Dokumentuje to třeba předek Roomsteru, připomínající příď letadla. Také tvarováním oken se výrazně odlišuje od vzhledu současných automobilů. Roomster je záměrně vytvořen jako "komunikativní" automobil - uvolněný, vzdušný, prosvětlený, nabízející bezprostřední kontakt s okolím. Karoserie přitom vzbuzuje pocit mohutnosti, solidnosti a bezpečí.

:. Zadní sedadla se dají posouvat o 750 mm

Novinkou je rovněž asymetrická karoserie - zadní boční, výsuvné dveře jsou pouze na pravé straně. Nejdůležitější inovací v roomsteru je řešení prostoru zadních sedadel. Ta se dají podélně posouvat dokonce o 750 mm. Vzhledem k rozměrným zadním dveřím a nízkému prahu je možné bez problémů vjet dovnitř i s dětským kočárkem. Zadní sedadla je možné v zadní pozici také sklopit, čímž zavazadlový prostor nabývá rozměru malé dodávky.

:. ANKETA

Který z modelů 1:4 studie Rommster se vám nejvíce líbí? Provedení pick up - provedení dodávka - sportovní úprava. Hlasujte v anketě na konci článku.

Roomster pick up

Škoda Auto ve své expozici představuje další čtyři projekční modely v měřítku 1:4. Znázorňují zajímavé varianty, které lze z prototypu Roomster snadno odvodit: auto pro taxislužbu, městský kurýrní vůz, pick-up či dokonce sportovní kupé se stahovací střechou.

:. Model 1:4 Škoda Roomster Pick up

Co říci na závěr? Škoda Auto usiluje o to, aby mohla veřejnosti co nevidět nabídnout auta, která jsou kvalitní a vyspělá jako dosud, ale navíc co nejuniverzálnější.

Anketa

Který z modelů 1:4 studie Škoda Roomster se vám nejvíce líbí?
provedení pick up
45,2 %
provedení dodávka
17 %
sportovní úprava
37,8 %
Celkem hlasovalo 270 čtenářů.

Reklama

Související články

Škoda ve Frankfurtu představí Roomstera

Nadcházející autosalón ve Frankfurtu je pro světové automobilky příležitostí ukázat se v nejlepším světle, představit modelové novinky na příští...

Co chystají do Frankfurtu

Brány nejprestižnějšího autosalónu na světě v německém Frankfurtu nad Mohanem se veřejnosti otevřou 13. září letošního roku. Již nyní vám však přinášíme...

Novinky po roce opět lákají do Frankfurtu

S roční přestávkou se o místo na automobilovém slunci hlásí mezinárodní autosalón ve Frankfurtu nad Mohanem. V následujícím článku vám přinášíme přehled článků...

Výběr článků

Načítám