Hlavní obsah

Robot od Hyundai může sloužit v záchranných misích

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský Hyundai představuje Tiger X-1, další ze svých autonomních robotických vynálezů, do kterých teď výrazně investuje.

Foto: Hyundai

Hyundai Tiger X-1

Článek

Hyundai založil za účelem vývoje i výroby robotických zařízení New Horizon Studio, které funguje už od podzimu roku 2020. Jeho prvním robotem byl model Elevante, teď přibyl další. Nese jméno Tiger X-1 a jedná se o zkratku slov Transforming Intelligent Ground Excursion Robot.

Hyundai a Kia již o výrobě aut s Applem nejednají

AutoMoto

Inženýři navrhli Tiger jako vozidlo, které umí dopravit náklady do různých velmi těžko dostupných míst.

Nejdůležitějším prvkem jsou jakési nohy, na jejichž koncích jsou ovšem umístěna kola, která se navíc otáčejí okolo své osy o 360 stupňů. V základní podobě jsou ovšem nohy schované a Tiger pracuje jako čtyřkolka.

Co se využití týče, Tiger není navržen k tomu, aby vozil osoby. Může jim ovšem do odlehlých oblastí poškozených živelnými či jinými katastrofami dopravit prakticky jakýkoli náklad, jídlo, vodu či jiné zásoby.

Hyundai Tucson je ve verzi N Line ještě extravagantnější

AutoMoto

Celého robota ovládá operátor na dálku, funguje na elektřinu a jeho baterii lze dobít z bezpilotního dronu, který ho rovněž může vysadit na těch nejnedostupnějších místech planety. Tiger X-1 lze využít i v kosmickém průmyslu.

Reklama

Související články

Hyundai poodhaluje nový crossover Bayon

Malý crossover Hyundai Bayon se ukazuje na třech tmavých fotografiích. Už podle upoutávky je jasné, že design novinky bude poměrně odvážný.

Výběr článků

Načítám