Hlavní obsah

Řídili jsme Škodu Sunroq, má skvělý zvuk výfuku a jezdí jako běžný karoq

Novinky, Martin Žemlička

Sunroq je pátým autem studentů mladoboleslavského Středního odborného učiliště automobilky Škoda. Auto nemá homologaci, přesto jsme se na celou jednu hodinu mohli posadit za jeho volant - na uzavřené dráze v pražském Motole, kde se obvykle konají závody chrtů.

Řídili jsme Škodu SunroqVideo: Novinky

 
Článek

Kabriolet a SUV, to ještě před pár lety nešlo dohromady. Pak v roce 2016 přišel Range Rover Evoque Cabriolet a vše bylo rázem jinak, jakkoliv zatím tento typ karoserie nikdo jiný nenabízí. Studenti z mladoboleslavské Škody uřízli karoqu střechu a výsledkem je tenhle pohledný koncept.

Tak jednoduché - jako třeba ve Svěrákově výborném filmu Jízda, kde si hlavní hrdinové u své zelené mazdy nechali skutečně jen uříznout střechu autogenem - to samozřejmě nebylo a tvůrci originálního auta přiznávají, že nejtěžší bylo vytvořit záď. Ta je řádně vyztužená a díky tomu se auto nekroutí. Alespoň co jsme měli možnost využít z krátkých jízd, kdy auto nejelo rychleji než nějakých 60 km/h.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Karoq a Sunroq

Řídí se jako běžné auto

A řídí se výborně, úplně jako běžný karoq. Tím jsme mimochodem na setkání se studenty v Praze přijeli i my a vy se tak můžete pokochat exkluzivními záběry, kde jsou obě auta na jednom místě. Obě mají totožnou barvu Velvet red.

Kabriolet postavený z karoqu, menšího z SUV nabízených Škodou, je stejně dlouhý jako výchozí vozidlo. Délka vozu tak činí totožných 4382 milimetrů, stejná zůstala i šířka (1811 mm) a rozvor náprav (2638 mm). Dveře nemají okenní skla a autu chybí prostřední sloupek. Zadní dveře mají výztuhu, ale jdou normálně zabouchnout.

Zajímavostí je, že zavazadelník se mírně zvětšil (to kvůli lehkému hrbu na zádi) a páté dveře jsou funkční - jen musíte vyložit větší sílu, víko je těžší. Vnitřek je velice pěkně zpracovaný, bílá kůže a červené detaily působí velmi luxusním dojmem. Interiér je stejný jako v karoqu, jedinou změnou je navíjení bezpečnostních pásů - nejsou nahoře (auto nemá B sloupek), takže je umístněno dole.

Foto: Škoda Auto

Škoda Sunroq (2018)

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Sunroq

Sedadla - samozřejmě bíločervená - jsou převzata z modelu Kodiaq Sortline. Stejně jako dvacetipalcová kola. Žádná jiná škodovka dvacítky v nabídce nemá - jen Kodiaq Sportline a Sunroq.

Skvělý zvuk, výfuk z Octavie RS

Vynikající je zvuk výfuku. Použita byla výfuková soustava z Octavie RS. Tady ale má čtyři koncovky místo dvou a upravený tlumič, takže rezonuje, duní, a když pustíte plyn, krásně střílí. Moc povedené, ostatně všech pět studentských aut mělo upravený zvuk výfuku - když show car, navíc od sedmnáctiletých studentů, tak musí i pořádně znít. Nejsme vůbec proti.

Foto: Škoda Auto

Škoda Sunroq (2018)

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Sunroq

Studentské auto je plně funkční, pod kapotou má benzínový motor 1,5 TSI spojený s šestistupňovou manuální převodovkou. Vzhledem k tlumičům převzatým z vozu Octavia RS se snížila světlá výška vozu, konkrétně o 50 mm.

Studii Sunroq pohání čtyřválcový motor 1,5 TSI - zde ovšem nikoliv ve 110 kW (150 k) verzi, nýbrž díky upravené řídicí jednotce výkon 120 kW (163 k) a maximální točivý moment 279 Nm. Sunroq zvládne až 195 km/h a z nuly na 100 km/h zrychluje za 8,6 sekundy.

Foto: Škoda Auto

Škoda Sunroq (2018)

Původně studenti uvažovali, že by auto osadili větším (výkonnějším) motorem, ale nakonec to bylo zavrhnuto - usazení auta, kabelové svazky, to všechno by bylo mnohem náročnější než v případě čtyřválcové patnáctistovky.

Sunroq vypadá dobře, vzadu má sice trochu hrb, ale řešení á la evoque se schovanou zádí bylo o dost pracnější. Muselo být velmi těžké ho vytvořit (podle studentů 1200 hodin práce) a výsledek tomu odpovídá. Na to, že jde s drobnou pomocí výhradně o dílo mladých lidí, nezbývá než pomyslně zatleskat. Vážně dobrá práce!

Anketa

Ohodnoťte design Škody Sunroq (známkování jako ve škole)
1
21,5 %
2
19,8 %
3
19,6 %
4
19,5 %
5
19,6 %
Celkem hlasovalo 4480 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám