Hlavní obsah

Rekordní Bugatti půjde na silnice, prodloužená verze Chironu se začne vyrábět

Novinky, fra

Když Bugatti před pár dny prolomilo rychlostní rekord silničních sériových automobilů, spekulovalo se, že ten unikát, který dosáhl 490,484 km/h, se bude vyrábět. Teď to prezident Bugatti Stephan Winkelmann potvrdil.

Foto: Bugatti

Bugatti Chiron při rychlostním rekordu.

Článek

Bugatti Chiron Super Sport 300+ se začne vyrábět v roce 2021. Zprávu přinesl francouzský server Motor1, který se na to v rozhovoru zeptal při slavnostním večeru Grand Tour 110 let Bugatti. Bude vyrobena omezená série 30 kusů. Ovšem od rekordmana se sériové auto bude pár věcmi lišit.

Tak třeba nikdy nedosáhne maximální rychlosti, jakou pokořil vůz na okruhu Ehra-Lessien. Auto totiž bude mít omezenou rychlost na 440 km/h. Problém s pneumatikami totiž ještě stále nebyl vyřešen a rekordní vůz měl pryže speciálně vyrobené firmou Michelin přímo na pokoření rekordu.

„Sériové“ auto také bude mít dvě sedačky. To speciál měl jen jednu a ochrannou klec k tomu.

Foto: Bugatti

Prototyp budoucí silnější verze Chironu dosáhl 490 km/h.

Jaké budou další změny, není známo. Ale pravděpodobně jich moc nebude. Auto dostane zvláštní protaženou karoserii. Celá bude z uhlíkového kompozitu, kola z magneziové slitiny a motor získá výkon navíc. Jde stále o šestnáctiválec do W o objemu 8,0 l se čtyřmi turbodmychadly, ale výkon povyskočí na 1578 koní.

Neskutečné auto, neskutečná cena

Slavnostní večer měli pozvaní lidé možnost vidět přímo samotný rychlostní prototyp, ještě špinavý od much. Na karoserii tohoto vozu pak dokonce první zákazník podepsal první objednávku. Takže dnes je už k dispozici pouze 29 kusů.

Jaká je cena? Samozřejmě unikátní, jak se na takové unikátní auto sluší. Bugatti si jej cení na 3,5 milionu eur, což je v přepočtu 90,44 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám