Hlavní obsah

Registrační značky v Severní Karolíně již nesmí obsahovat vlajku Konfederace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé aut v Severní Karolíně ve Spojených státech již nemohou osadit svůj vůz registrační značkou s konfederační vlajkou, symbolem z války Severu proti Jihu. Podmínky se změnily s platností od 1. ledna, v pondělí 1. února však příslušný orgán krok okomentoval.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Konfederace (ilustrační foto)

Článek

„Divize motorových vozidel (DMV) zjistila, že poznávací značky nesoucí bojovou vlajku Konfederace mohou urazit ty, kdo si je prohlížejí,” napsala zodpovědná agentura.

„Došli jsme tedy k závěru, že vyobrazení bojové vlajky Konfederace je nevhodné pro zobrazení na speciálních poznávacích značkách, které zůstávají majetkem státu.”

Poznávací značky byly vydávány členům organizace Sons of Confederate Veterans, která sama sebe označuje za neziskovou organizaci mužských potomků konfederačních veteránů.

Obdobná situace nastala v Texasu již před šesti lety. Divize motorových vozidel se ve svém rozhodnutí mohla opřít právě o rozsudek Nejvyššího soudu z roku 2015. Soud tehdy rozhodl, že stát Texas neporušil první dodatek, když zamítl žádost stejné organizace Sons of Confederate Veterans o vydání poznávací značky s jižanskou vlajkou.

Na závodech Nascar zakázali jižanskou vlajku, má být symbolem rasismu a otrokářství

AutoMoto

Vrchní velitel „synů konfederačních veteránů” uvedl, že bude proti tomuto rozhodnutí bojovat. Podle The Wilmington Star News je v Severní Karolíně v současné době aktivních více než 3000 takových značek.

Reklama

Výběr článků

Načítám