Hlavní obsah

Řada 5 od BMW je nově mild-hybridní, generátor přibyl ke čtyřválcovému dieselu

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW v rámci tradiční průběžné modernizace vylepšila ústrojí 20d v rámci řady 5. Dvoulitrovému dieselu nyní pomáhá startér-generátor připojený k nové 48voltové síti.

Foto: BMW

BMW 520d sedan a Touring

Článek

Elektrifikace se neodehrává jen na pomezí čistých elektromobilů či hybridů. Moderním prvkem ke snížení pro automobilky drahých emisí je mild-hybrid. Tedy pohonné ústrojí, které nedokáže jet pouze na elektřinu, ale pomáhá s ní spalovací jednotce.

Tuto technologii dnes hojně používá Audi, implementovat ji masově začíná i BMW. Jako třeba v případě řady 5. Konkrétně z fleetového pohledu oblíbená verze 520d má sice stejný dvoulitrový diesel, ale k tomu ještě startér generátor, který čerpá energii z druhé baterie prostřednictvím 48V soustavy.

Elektrická část slouží i k účinnější rekuperaci brzdné energie a také ke startu v rámci funkce stop-start. Díky tomu, že se tehdy motor roztáčí elektrickou jednotkou, je opětovný start realizován jen s minimem vibrací a v řádu milisekund.

K dispozici je technologie ke kombi i sedanu s pohonem zadních či všech kol. Spotřeba zadokolkového sedanu dosahuje 4,1 až 4,3 litrů na sto kilometrů, což je v kombinovaném režimu o 0,3 méně než před implementací mild-hybridních komponent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám