Hlavní obsah

První SUV od Aston Martinu konečně shodilo maskování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Aston Martin představila své budoucí nejprodávanější auto. Tedy, pravděpodobně – po luxusních SUV je ohromný hlad. A vůbec nevadí, že DBX vypadalo v maskovací fólii podstatně lépe než bez ní.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX

Článek

Na papíře to nemuselo vypadat jako složitý úkol – vzít krásný Aston Martin a natáhnout ho na výšku. Koneckonců, u čtyřdveřového Rapide se protažení na délku docela povedlo. Jenže u DBX... podívejte se sami.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX

Zepředu ze všeho nejvíc připomene udivenou kachnu, až pak model DB11, zezadu působí spoiler ve formě „kachního ocasu” jako násilný přídavek, jen aby tu mohla být světla tvarově podobná těm na novém V8 Vantage.

Má to ale i své výhody – Bentley Bentayga najednou není až tak ošklivé.

Abychom ale jen nehanili, přeci jen existuje úhel, ze kterého je DBX vcelku pohledné – přímo z profilu. Záď je na dnešní dobu nečekaně dlouhá, není ukončená narychlo, vozu tak propůjčuje určitou dávku elegance.

Foto: Aston Martin

Z profilu vypadá docela dobře.

V interiéru je všechno jinak. Až na středovou konzoli poněkud kuriozního tvaru tu není moc co vytknout, Aston zvládá odít úplně všechny součástky v kabině do jedné barvy, od stínítek po koberce, což je dnes poměrně vzácné.

Foto: Aston Martin

Interiéru po stránce vzhledu těžko něco vytýkat.

Po stránce výbavy počítejte úplně se vším, co dnešní auta nabídnou – s čtyřzónovou klimatizací, ventilovanými sedačkami a armádou hlídačů a jízdních asistentů. Ze dvou displejů na palubní desce je ten větší, o úhlopříčce 12,3”, před řidičem. Ten menší má 10,25 palce a sedí na středové konzoli.

Pod kapotou je čtyřlitrový osmiválec se dvěma turbodmychadly, který pracuje také v DB11 a V8 Vantage. Nabízí 550 koní a 700 N.m a přes devítistupňový automat je posílá na všechna čtyři kola, mezi kterými jsou elektronicky řízené aktivní diferenciály a vzadu samosvor. Na stovku to má novému Astonu trvat 4,5 sekundy a maximálka je 291 km/h.

Foto: Aston Martin

Podvozek se dá zvednout dost na to, aby DBX zvládlo i lehký terén. Ale asi ne na těchto pneumatikách.

Tohle všechno drží pohromadě nová, speciálně vyvinutá platforma. Je vyrobena z hliníku a její součástí jsou aktivní příčné stabilizátory, které aktivně potlačují boční náklony.

Vůz jezdí na vzduchovém odpružení, které mu také umožňuje měnit svou světlou výšku v rozsahu 95 mm.

Prvních 500 zákazníků dostane podle tiskové zprávy „Paket 1913”, který kromě obligátních log a označení obsahuje také knížku o výrobě DBX, podepsanou šéfem značky Andym Palmerem a šéfdesignérem Markem Reichmanem. A také pozvánku na koktejl v některém hotelu Waldorf Astoria k oslavě prvního SUV ve 106leté historii Aston Martinu.

Foto: Aston Martin

DBX je pravděpodobně nejpraktičtější Aston Martin v moderní historii.

Známe už i ceny, byť jen některé – ve Velké Británii se bude DBX prodávat od 158 tisíc liber, tedy 4,72 milionu korun, v Německu má stát od 193 500 eur, tedy 4,95 milionu korun.

Objednávat je možné už nyní, první zákazníci dostanou své vozy v druhém čtvrtletí roku 2020.

Reklama

Související články

První SUV od Aston Martinu ukazuje interiér

Už zanedlouho se představí nové luxusní SUV Aston Martin DBX. Automobilka na něj láká už neuvěřitelně dlouho. Po zatím pár nezřetelných fotografiích a videích...

Výběr článků

Načítám