Hlavní obsah

První Jeep na francouzské platformě má přijet už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během let 2022 a 2023 se má na trhu objevit ovoce koncernu Stellantis v podobě malých crossoverů. Značky bývalého FCA si vypůjčí základy od PSA. Nejdříve má dorazit jeep, později alfa romeo a ještě později fiat. Mají stát na platformě CMP koncernu PSA a vyrábět se v Polsku.

Foto: Jeep

Jeep (Ilustrační foto)

Článek

Od dob spojení koncernů Chrysler a Fiat v konglomerát Fiat Chrysler Automobiles (FCA) si někteří staromilci dělají legraci z nových jeepů, že to jsou fiaty. Sice ve většině případů nemůžou být dále od pravdy, ale příští rok jim má koncern Stellantis, který vznikl spojením FCA s francouzským PSA, nahrát na další narážky.

Podle nejmenovaných zdrojů respektovaného webu Automotive News Europe se totiž v příštím roce začne v Polsku vyrábět jeep stojící na platformě CMP, která pochází od bývalého koncernu PSA. Tato platforma je základem malých aut, tedy mimo jiné Opelu Corsa a Mokka a Peugeotu 208 a 2008.

Spojení FCA a PSA schválili akcionáři, vzniká čtvrtá největší automobilka

AutoMoto

O tom, co to bude za model, se zatím příliš neví, ale velikostí by mohl odpovídat současnému Jeepu Renegade. Ten přišel na svět v roce 2014, takže v roce 2022 by už mohl být čas na novou generaci.

Foto: Jeep

Současný Jeep Renegade sdílí platformu s Fiatem 500X.

V lednu 2023 má na stejné platformě přijít také nová alfa romeo. Měla by být menší než chystaný crossover Tonale a údajně by se mohla jmenovat po dalším alpském průsmyku – Brennero. O pár měsíců později má na stejném základě přijít i nové auto značky Fiat, ovšem o něm se toho ví ještě méně.

Otázek je tedy zatím více než odpovědí, ale že zdroje hovoří aspoň zčásti pravdu, naznačuje loňské vyjádření polského místopředsedy vlády Jaroslawa Gowina: „Moderní, hybridní a elektrická auta značek Jeep, Fiat a Alfa Romeo začnou vyjíždět z bran továrny v Tychách v roce 2022.”

Reklama

Související témata:

Související články

Jeep Gladiator míří na evropský trh

Pick-up Jeep Gladiator, který se v USA prodává už od roku 2019, má ještě tento měsíc přijít na evropské trhy. Nabídne pouze třílitrový vznětový šestiválec...

Výběr článků

Načítám