Hlavní obsah

Prodej užitkových vozů v EU po téměř dvou letech stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský trh s užitkovými vozidly v březnu vykázal první nárůst za téměř dva roky. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že prodej užitkových automobilů v Evropské unii se v březnu meziročně zvýšil o 8,8 procenta na 186 469 vozů. V celém prvním čtvrtletí však prodej klesl o 1,3 procenta na 431 454 vozů.

Článek

Březnový nárůst prodeje je odrazem hospodářského oživení. Podílel se na něm ale také vyšší počet pracovních dnů ve srovnání se stejným loňským obdobím. Prodej byl navíc o 27 procent nižší oproti "předkrizové" úrovni z března 2008, napsala agentura Reuters.

Trhy s nákladními automobily v Evropě a Severní Americe loni utrpěly nejvýraznější propad za několik desetiletí kvůli hospodářské recesi. Zájem o nákladní vozy je považován za ukazatel ekonomického vývoje, protože je spojen se situací v mezinárodním obchodu.

V poslední době se poptávka po nákladních automobilech díky hospodářskému oživení stabilizuje. Švédská společnost Volvo předpokládá, že trh s nákladními vozy v Evropě letos stoupne o zhruba desetinu. Volvo je druhým největším výrobcem nákladních vozů na světě po německém konkurentovi Daimler. Ten minulý měsíc uvedl, že v letošním roce očekává oživení celosvětové poptávky po nákladních vozech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám