Hlavní obsah

Prodej automobilů v Rusku klesl v červenci skoro o čtvrtinu

V červenci klesl prodej nových osobních automobilů na 23 procent z červnových 17 procent. Sdělila to Asociace evropských podniků (AEB), která v Rusku zastupuje zájmy evropských firem. Ruský automobilový trh letos dál klesá kvůli slabé ekonomice, kterou navíc podkopávají západní sankce a pokles kurzu rublu v důsledku ukrajinské krize.

Článek

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) tento týden předpověděla, že ruský trh osobních automobilů se letos propadne o osm až 12 procent. Zhoršila tak svou lednovou prognózu, která počítala s tříprocentním poklesem.

Slabý rubl zvyšuje ceny automobilů dovážených ze zahraničí. Zvýšily se navíc úroky ze spotřebitelských úvěrů, protože ruská centrální banka kvůli stoupající inflaci a odlivu kapitálu několikrát zvýšila základní úrokovou sazbu.

V letošním prvním pololetí se prodej automobilů v Rusku podle PwC propadl meziročně o sedm procent. V celém loňském roce se snížil o 5,5 procenta na 2,61 miliónu vozů. PwC ale předpokládá, že trh se během dvou nebo tří let vrátí na úroveň z roku 2012 a pak obnoví růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám